Friday, January 13, 2017

Η σημασία της καλής στοματικής υγιεινής στο κατοικίδιο σας




Οι σκύλοι και οι γάτες χρησιμοποιούν το στόμα τους για πολλούς
άλλους λόγους εκτός της διατροφής. Χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να τραβάνε, να κουβαλάνε και να μασάνε διάφορα πράγματα, ενώ τα χρησιμοποιούν πολύ και στο παιχνίδι. Με το στόμα, τα κατοικίδια εξερευνούν τον κόσμο και έτσι διατηρούνται δραστήρια. Συνεπώς, τα δόντια στα κοιτίκιδια είναι τόσο σημαντικά όσο για τον άνθρωπο τα χέρια του!

Αρχικά, οι σκύλοι και οι γάτες γεννιούνται χωρίς δόντια, ακολούθως αποκτούν μια οδοντοστοιχία από νεογιλά δόντια, και στη συνέχεια αυτά πέφτουν και αντικαθίστανται με τα μόνιμα δόντια. Σε ηλικία 2-3 βδομάδων αρχίζουν να εμφανίζονται τα νεογιλά δόντια τα οποία είναι 28 στα κουτάβια και 26 στα γατάκια. Κοντά στον τέταρτο μήνα ζωής τα νεογιλά πέφτουν σταδικά και αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα τα οποία είναι  42 στους ενήλικους σκύλους και 30 στις ενήλικες γάτες (με κάποιες εξαιρέσεις φυλών). Η ολοκλήρωση της έκφυσης της μόνιμης οδοντοστοιχίας συνήθως ολοκληρώνεται σε ηλικία 6-8 μηνών.

Αν η έκφυση των δοντίων δεν γίνει σωστά, δηλαδή παραμείνουν νεογιλά δόντια στην μόνιμη οδοντοσοιχία, θα δημιουργήσουν πρόβληματα μελλοντικά, όπως περιοδοντίτιδα. Επίσης, προβλήματα στην στοματική κοιλότητα μπορεί να δημιουργηθούν και από τη μη σωστή φροντίδα των δοντιών, την κακή διατροφή, τους τραυματισμούς των δοντιών απο σκληρά παιχνίδια, πέτρες και κόκαλα, τα συστηματικά και λοιμώδη νοσήματα. 

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα κατοικίδια ζώα. Πολλά ζώα παρουσιάζουν πρώιμα στάδια ενώ άλλα προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας. Αρκετές φορές η κατάσταση αυτή και οι συνέπειες της δεν αφορούν μόνο το στόμα. Η περιοδοντική νόσος καταστρέφει ανεπανόρθωτα τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών με αποτέλεσμα πολλά βακτήρια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αιματος και δημιουργούν προβλήματα σε πολλά όργανα όπως στην καρδιά, στους πνεύμονες, τους νεφρούς.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διατήρηση της στοματικής υγείινής του κατοικιδίου μας είναι ζωτικής σημασίας! Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνες που έχουν γίνει στο Ην.Βασίλειο έδειξαν ότι το 80% των σκύλων άνω των 3 ετών πάσχουν από περιοδοντική νόσο. Την ίδια στιγμή που οι έρευνες  δείχνουν ότι το 90% των ιδιοκτητών αξιολογούν ως "καλή" ή "άριστη" την στοματική υγιεινή των σκύλων τους. 

Αφού η στοματική υγιεινή εξαρτάται άμεσα από τα υγιή δόντια, φροντίστε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του στόματος του κατοικιδίου σας από νεαρή ηλικία και φροντίστε να πηγαίνετε συχνά στον κτηνίατρο σας για οδοντικό έλεγχο.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment