Wednesday, February 1, 2017

5 Συμβουλές για την καλή υγεία των αυτιών του σκύλου σας

  1. Διατηρείστε καθαρά και στεγνά τα αυτιά του σκύλου σας! Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Φροντίστε να καθαρίζετε τα αυτία του σκύλου σας μια φορά τη βδομάδα με ειδικό καθαριστικό και ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας δείξει με ποιό τρόπο να γίνεται αυτό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζέψει όλο το υγρό καθαρισμού στο τέλος της διαδικασίας και φροντίστε έτσι ώστε το εσωτερικό του αυτιού, αλλά και τα πτερύγια να παραμένουν πάντα στεγνά. Η αυξημένη υγρασία μέσα στο αυτί δίνει την ευκαιριά σε πολλά βακτήρια και μύκητες να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση ωτίτιδας. Φροντίστε, λοιπόν, μετά από κάθε μπάνιο (είτε στο σπίτι είτε στην θάλασσα) να στεγνώνετε καλά το ζώο και ιδίως την περιοχή των αυτιών.
  2. Προσοχή κατά τη διάρκεια του μπάνιου! Το μπάνιο πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο έτσι ώστε να μην μπαίνει νερό μέσα στον ακουστικό πόρο του αυτιού. Κατά τη διαδικασία του μπάνιου τα πτερύγια των αυτιών πρέπει να μένουν κλειστά με κατεύθυνση προς τα κάτω. Αφού τελειώσετε το μπάνιο, φροντίστε να στεγνώσετε τον σκύλο σας με χλιαρό αέρα. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να στεγνώσει μόνος του έστω κι αν είναι καλοκαίρι. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στα αυτιά του και στο δέρμα του. Τέλος, χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι βαμβάκι (ποτέ μπατονέτα ή ξυλάκια!!!) για να μαζέψετε όση υγρασία έχει απομείνει στο εσωτερικό του πτερυγίου του αυτιού ακόμα και μετά το στέγνωμα.
  3. Χρησιμοποιήστε αντιπαρασιτικά που σκοτώνουν και την ψώρα των αυτιών! Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία αντιπαρασιτικών για εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια-κρότωνες, ψείρες, ψώρες). Φροντίστε 1-2 φορές το χρόνο να χρησιμοποιείται προληπτικά αντιπαρασιτικά που εκτός από τους ψύλλους και τους κρότωνες, σκοτώνουν και την ψώρα τον αυτιών. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να χρησιμοποιείσετε το σκέυασμα που είναι κατάλληλο για την ηλικία και τα κιλά του σκύλου σας.
  4. Βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας δεν πάσχει από χρόνια συστηματικά νοσήματα που επηρεάζουν την υγεία των αυτιών. Διάφορα συστηματικά νοσήματα επηρεάζουν την υγεία των αυτιών όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός. Σε τέτοια περιπτωση, ακόμα κι αν η θεραπεία είναι η κατάλληλη και εφαρμόζεται σωστά, το πρόβλημα στα αυτιά θα υποτροπιάζει εάν δεν ελεγχθεί ο υποθυρεοειδισμός.
  5. Χρησιμοποιήστε μια καλής ποιότητας ξηρή τροφή για τον σκύλο σας και βεβαιωθείτε ότι δεν του προκαλεί αλλεργεία! Κάποιες φορές, ο σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός σε ένα συστατικό της τροφής του. Υπάρχει περίπτωση η αλλεργία να επηρεάσει τα αυτιά, να προκαλεί κνησμό η ερεθισμό στο δέρμα του αυτιού.
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment