Tuesday, October 3, 2017

4 Οκτωβρίου ~ Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου θεσπίστηκε ως
η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων τον Μάιο του 1931 στο Διεθνές Συνέδριο Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας μετά από πρόταση του Heinrich Zimmermann η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, και ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978 στο Παρίσι. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που είναι ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος για την Καθολική Εκκλησία.

Τέτοια μέρα, θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε στα οφέλη που απολαμβάνει ο άνθρωπος χάριν του δεσμού του με τα ζώα. Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, αποδεικνύουν ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι η επαφή μας με τα ζώα έχει θετική επίδραση στην υγεία και τη ψυχολογία μας.
  • Ο παιδίατρος James E. Gern του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison έχει διεξάγει αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες κατά τουλάχιστον 33%. Η έρευνά του, δείχνει ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν νωρίς σε ζώα, τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μεγαλώνοντας.
  • Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδία που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα τείνουν να γίνουν πιο υπεύθυνοι ενήλικες. Επίσης, τα κατοικίδια προσφέρουν άνεση και συντορφικότητα στα παιδία καθώς περνούν από τις προκλήσεις της ανάπτυξης, ενώ βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο ξοδεύουν κατά μέσο όρο 11 λεπτά την μέρα περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες από τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδιο.
  • Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) έχουν διεξαγάγει μελέτες σχετικά με την υγεία της καρδιάς σε άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, αφού έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Αυτά τα οφέλη θεωρούνται ότι συνδέονται με την τάση των κατοικίδιων ζώων να βοηθούν στη μείωση ή τουλάχιστον στον έλεγχο του στρες των ιδιοκτητών τους. 
  • Σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ευεξίας στο Νοσοκομείο Northwest Memorial, εφ 'όσον είσαστε εκείνος που κρατάει το λουρί του κατοικιδίου, θα αμοιφθείτε αφού η έρευνα υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που είναι υπεύθυνοι για το περπάτημα των ζώων τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι από εκείνους που δεν έχουν καθόλου σκύλους.
  • Τα κατοικίδια δεν προσφέρουν απλώς άνευ όρων αγάπη, αλλά μπορούν επίσης να δώσουν στους ιδιοκτήτες τους μια αίσθηση σκοπού, που μπορεί να είναι κρίσιμη για όσους αισθάνονται ταλεπωρημένοι ή καταβεβλημένοι. Επιπλέον, τα κατοικίδια ζώα καταπολεμούν το αίσθημα της μοναξιάς παρέχοντας συντροφικότητα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική διάθεση, ακόμη και να φέρει αισθήματα χαράς και ευτυχίας. Αυτά είναι ιδιαίτερα εμφανή σε ομάδες ασθενών και ηλικιωμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπευτικά προγράμματα με χρήση ζώων όπως το AAT ή το PFT. Λόγω των οφελιών αυτών, πολλά νοσοκομεία και στέγες ηλικιωμένων χρησιμοποιούν αυτά τα είδη προγραμμάτων σε τακτική βάση.
  • Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες γάτας ή σκύλου είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα κάποιων ορμονών στον οργανισμό τους, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διαθεση.
  • Τα κατοικίδια ζώα δεν μειώνουν απλά το αίσθημα της μοναξιάς αλλά αυξάνουν τις ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και συντροφικότητα. Σε μια δημοσκόπηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το 82% των γυναικών ελκύεται πολύ περισσότερο από άνδρες που τους αρέσουν τα ζώα. Και το 90% των ανύπαντρων γυναικών είπε ότι ένας άνδρας που κατείχε μια γάτα θεωρήθηκε πολύ πιο όμορφος από άλλους τύπους ανδρών. Επιπλέον, τα κατοικίδια αυξάνουν τις ευκαιρίες των ιδιοκτητών τους για εξωτερικές δραστηριότητες. Αυτό βελτιώνει την υγεία και την φυσική τους κατάσταση αλλά πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες για καινούργιες γνωριμίες και κοινωνικοποίηση.

Απ' όλα τα πιο πάνω, είναι φανερό ότι τα ζώα δεν γεμίζουν απλά την καρδιά μας με αγάπη αλλά συμβάλλουν σημαντικά στην καλή υγεία και ψυχολογία των ανθρώπων! Επομένως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ως άνθρωποι έχουμε ένα καθήκον, ένα ηθικό καθήκον, να παρέχουμε στα ζώα μια καλή ποιότητα ζωής. Οι πέντε αρχές ευημερίας είναι ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο καθοδήγησης αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ανθρώπων για την κάλυψη των αναγκών των ζώων. Οι ανάγκες των ζώων χωρίζονται σε φυσικές, σωματικές και ψυχικές. Όλες πρέπει να καλύπτονται και να εξασφαλίζονται στο έπακρο. Έτσι, οι πέντε ανάγκες είναι: η ανάγκη για κατάλληλη διατροφή, ένα κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης για να μπορούν να συμπεριφέρονται κανονικά, να έχουν την κατάλληλη συντροφικότητα, και να εξασφαλίζεται η σωματική υγεία τους με τακτική προληπτική φροντίδα και κτηνιατρικούς ελέγχους. 

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι έχουμε αμετάθετο χρέος να διασφαλίζουμε την υγεία και την ευζωία των ζώων, κατοικίδιων και μη, εξημερωμένων ή άγριων. Τα ζώα είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας στην οποία μέρος είναι και ο άνθρωπος. Οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας αυτής χαλάσει, επηρεάζει όλους τους άλλους. Συνεπώς, η υγεία των ζώων μας επηρεάζει και μας αφορά. Δεν πρέπει να λησμονούμε ακόμα ότι, η βία στα ζώα δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη, καθώς εκτός των άλλων, η βια στα ζώα έχει συσχετιστεί άμεσα και με την βία στους ανθρώπους. Επομένως, κάθε πράξη που διασφαλίζει την υγεία και την ευζωία των ζώων είναι και μια πράξη που θωρακίζει την υγεία των ανθρώπων αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Οφείλουμε όλοι, ατομικά και συλλογικά να βοηθήσουμε στην ενίσχυση μιας νοοτροπίας που θα αγαπά και θα σέβεται τα ζώα, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μια νοοτροπία που θα 'ρθει μέσω της κατάλληλης παιδείας και της σωστής νομοθεσίας. Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι “Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα.'


Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων δεν είναι γιορτή! Είναι μέρα καθήκοντος! Είναι μέρα ενημέρωσης, δράσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ζωα! Για όλα τα ζώα του πλανήτη, αυτά που έγιναν μέλη της οικόγενειας και μας κάνουν να ξεχνάμε τα προβλήματα της μέρας όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι το βράδυ στο σπίτι, αυτά που είναι οι φύλακες άγγελοι και προστατεύουν εμάς, τα παιδία μας και το σπίτι μας, αυτά που χαζεύουμε στη φύση όταν πηγαίνουμε βόλτες τα Σαββατοκύριακα. Αλλά και αυτά που απειλούνται προς εξαφάνιση, αυτά που θυσιάζονται στο βωμό του θεάματος σε δήθεν “έθιμα” όπως οι ταυρομαχίες, αυτά που φυλακίζονται για όλη τους τη ζωή πίσω από τα σκουριασμένα κάγκελα της ντροπής σε ζωολογικούς κήπους, αυτά που παγιδεύονται για πάντα σε δελφινάρια, αυτά που κακοποιούνται και αναγκάζονται να πηδάνε μέσα από φλεγώμενα στεφάνια σε τσίρκα, αυτά που βασανίζονται, αυτά που βρίσκουν φριχτό θάνατο από ανθρώπινη ανοησία ή άγνοια. Αυτή η μέρα ανήκει σε όλα αυτά και στο καθένα χωριστά...γιατί ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΓΑΠΗ!

Επιμέλεια άρθρου
Δρ Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment