- Χλωρίνη και καθαριστικά που περιέχουν χρωρίνη: Το κατοικίδιο σας μπορεί με διάφορους τρόπους να έρθει σε επαφή με αυτά τα καθαριστικά. Οι σκύλοι (πιο συχνά από τις γάτες) μπορεί να μασήσουν το μπουκάλι και να έρθουν σε επαφή με το περιεχόμενο τους. Άλλωτε το κατοικίδιο σας μπορεί να πιεί νερό από στάσημα νερά του σπιτιού που περιέχουν χλωρίνη πχ νερό τουαλέτας, σφουγγαρίστρα με περιεχόμενο κτλ. Τα συμπτώματα ποικίλουν ενώ στις περιπτώσεις όπου η χλωρίνη είναι αραιωμένη στο νερό παρουσιάζονται πιο ήπια. Τα συμπτώματα συνήθως οφείλονται στην παρουσία ελκών/διαβρώσεων στην στοματική κοιλότητα και τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αν έρθει σε επαφή με τα μάτια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή βλάβη, ενώ ερεθισμό μπορεί να προκαλέσει και στο δέρμα αν έρθει σε επαφή.
- Καθαριστικά σφουγγαράκια: Εκτός του ότι μπορεί να περιέχουν υπολείμματα καθαριστικών φαρμάκων που μπορεί να βλαψουν το ζώο σας σε περίπτωση που τα γλύψει, οι σκύλοι συνηθίζουν να το μασούν παίζοντας και καταπίνοντας μέχρι και το τελευταίο κομματάκι. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλείται έμφραξη του εντέρου η οποία θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί.
- Απορρυπαντικά (γενικού καθαρισμού, πλυντηρίου): Σε περίπτωση που το ζώο γλύψει ή πιεί τέτοια απορρυπαντικά, θα εμφανίσει σιαλόρροια και εμέτους λόγω ερεθισμού του στομαχιού από διάφορα χημικά που περιέχονται. Ωστόσο κατά την διαδικασία εμέτου το υγρό μπορεί να γίνει αφρώδες (σαπουνάδα) με κίνδυνο να περάσει στους πνεύμονες δημιουργώντας έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, σε περίπτωση έκθεσης των ματιών σε τέτοια καθαριστικά μπορεί να δημιουργηθεί βλάβη στα μάτια, ενώ αρκετά απορρυπαντικά οδηγούν τον οργανισμό πολύ γρήγορα σε αφυδάτωση.
- Καυστικά/διαβρωτικά απορρυπαντικά (φούρνου, αποχέτευσης): Τα υλικά αυτά προκαλούν διάβρωση και εκτεταμένη καταστροφή των ιστών με τους οποίους έρχονται σε επαφή (γλώσσα, στόμα, στομάχι, έντερο, μάτια, δέρμα). Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι: σιαλόρροια, έλκη στο στόμα και το γαστρεντερικό σωλήνα, δυσκολία στην κατάποση τροφής, δυσκολία στην αναπνοή, αίμα στον έμετο ή στα κόπρανα.
- Καθαριστικό/γυαλιστικό μετάλλων: Αρκετά από αυτά τα καθαριστικά είναι οξέα ή αλκαλικά με αποτέλεσμα να είναι πολύ τοξικά για το κατοικίδιο σας.
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
0 comments:
Post a Comment