- Σαλικιλικό οξύ - Ασπιρίνη: Η γάτα δεν μπορεί να μεταβολίσει, και ακολούθως να αποβάλει, την ασπιρίνη από τον οργανισμό της με αποτέλεσμα να πεθαίνει από τοξίκωση. Ο σκύλος, αν και μεταβολίζει την ασπιρίνη, εύκολα μπορεί να ξεπεράσει την τοξική δόση γι' αυτό πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν κτηνιατρικής συνταγής και στην συνιστώμενη από τον κτηνίατρο δόση. Η γάτα είναι πιο ευαίσθητη από το σκύλο. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ναυτία, έμετος, κατάπτωση, νευρολογικά συμπτώματα, διαταραχές στην αναπνοή.
- Ακεταμινοφαίνη - Παρακεταμόλη: Η παρακεταμόλη (το γνωστό depon ή panadol) σε συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα τοξίκωσης στον σκύλο και τη γάτα. Παρατηρούνται βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος (κύτταρα υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος) και στα κύτταρα του ήπατος. Τα συμπτώματα αφορόυν κατάπτωση, έμετο, ανορεξία και μπορεί να παρατηρηθούν από λίγες ώρες μέχρι λίγες μέρες μετά τη χορήγηση.
- Αντιφλεγμονώδη: Διάφορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο (π.χ. diclofenac, ibuprofen, naproxen) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο κατοικίδιο σας μέχρι και θάνατο. Έλκη στο στομάχι και το έντερο (αίμα στον έμετο ή στα κόπρανα), προβλήματα στην πήξη του αίματος με επακόλουθο την αιμορραγική διάθεση, νεφρική ανεπάρκεια (διαταραχές στην λήψη νερού και στην ούρηση).
- Αντικαταθλιπτικά: Μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, διέγερση, επιληπτικές κρίσεις, τρέμουλο, υπερθερμία, προβλήματα με την καρδιά και την πίεση του αίματος, λήθαργο και εμέτους.
- Αντικαρκινικά: Η φλουορουρακίλη είναι μια αντικαρκινική ουσία που χρησιμοποιείται σε μικρούς όγκους υπό μορφή κρέμας αλλά είναι τοξική για τα ζώα. Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν απευθείας την αλοιφή ή γλύφωντας την από το σώμα του ιδιοκτήτη.
- Διαβητικά (χάπια γλυπισίδης): Μπορεί να προκαλέσουν πτώση της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα το ζώο να παρουσιάζει αδυναμία κίνησης, μείωση συντονισμού κινήσεων, αποπροσανατολισμό.
- Αντισυλληπτικά χάπια: Οι σκύλοι τα καταναλώνουν, κατά λάθος, πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι ή παροδική διαταραχή στον οίστρο της σκύλας.
- Βιταμίνη D: Βιταμινούχα σκευάσματα πλούσια σε βιταμίνη D ή διάφορες αλοιφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αυτής της βιταμίνης (π.χ. αλοιφές κατά της ψωρίασης) μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδια σας γιατί η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα. Η τοξίκωση αυτή προκαλεί έμετο, διάρροια, ανορεξία, αύξηση στην κατανάλωση νερού και την παραγωγή ούρων, μυικούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα στη λειτουργια της καρδιάς και των νεφρών.
- Υπνωτικά: Τα υπνωτικά μπορεί να προκαλέσουν πληθώρα συμπτωμάτων στο κατοικίδιο σας όπως έμετο, διάρροια, κατάπτωση, διέγερση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, μυικό τρόμο, σιαλόρροια, υπερθερμία, λαχάνιασμα, διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος και μείωση του συντονισμού των κινήσεων.
- Ψευδοεφεδρίνη: Υπάρχει σε διάφορα σκευάσματα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Ωστόσο, στα κατοικίδια προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς και στις πιέσεις του αίματος καθώς επίσης νευρολογικά συμπτώματα.
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
0 comments:
Post a Comment