Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που
γεννούν τα πουλιά. Κάποιες φορές οι νεοσσοί μπορεί να πέσουν από τη φωλιά τους είτε γιατί είναι πολύ "ζωηροί", είτε γιατί τους ρίχνουν οι γονείς τους γιατί θεωρούν ότι είναι αδύναμοι και ανίκανοι για να επιβιώσουν.
Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται τη βοήθεια μας. Προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλοι οι νεοσσοί εγκαταλελειμμένοι. Κάποιες φορές οι γονείς τους βρίσκονται εκεί κοντά και τους φροντίζουν. Σκοπός, πάντα, είναι η επανένταξη του πουλιού στη φύση. Άρα, η φροντίδα πρέπει να διαρκέσει τόσο, όσο να είναι ικανό να επιβιώσει μόνο του. Η επανένταξη πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρυση αλλιώς έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτύχει και ο νεοσσός να έχει άσχημο τέλος.
Αρχικά: Σε περίπτωση που βρούμε νεοσσό, πρώτο βήμα είναι να τοποθετήσουμε το πουλί μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, ψηλά (σε ένα δέντρο, σε κάποιο κτήριο) αλλά στο ίδιο σημείο που το βρήκαμε και στη συνέχεια παρακολουθούμε αν το επισκέπτονται οι γονείς του. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε το νεοσσό απο ζώα που μπορεί να τo σκοτώσουν όπως γάτες, σκύλοι κτλ ενώ γίνεται πιο εύκολο να το εντοπίσουν και να το ταΐσουν οι γονείς του. Αρκετές φορές αυτό έχει επιτυχία.
Αν μέχρι το δειλινό δεν το επισκέφθούν οι γονείς του, τότε μάλλον πρόκειται για εγκαταλελειμμένο νεοσσό που θα χρειαστεί άμεση φροντίδα!
ΤΑΙΣΜΑ
Αρπακτικό πουλί Ενημερώνουμε κάποιο Κέντρο Περίθαλψης για να αναλάβει τη φροντίδα και ακολούθως την επανένταξη του στη φύση. Αν πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη μας κάποιες ώρες μέχρι να μεταφερθεί στο κέντρο, θα πρέπει να το φροντίσουμε. Ταϊζουμε μικρά κομμάτια ωμού κοτόπουλου (ποτέ άλλο είδος κρέας), χρησιμοποιώντας μια μεταλλική τσιμπίδα έτσι ώστε ο νεοσσός να τα αρπάζει μόνος του. Αν πρέπει να το αναλάβουμε περισσότερο από 24 ώρες πρέπει να δώσουμε συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμινών γιατί ο σκελετός τους είναι ευαίσθητος και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.
Περιστέρι - Δεκαοκτούρα Το τάισμα γίνεται με σύριγγα χρησιμοποιώντας ειδική τροφή που υπάρχει στο εμπόριο (σκόνη για τάισμα μωρών παπαγάλων). Η τροφή αυτή περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και πρεβιοτικά που χρειάζεται ο νεοσσός για την ανάπτυξη του.
Σπουργίτι Το τάισμα γίνεται με σύριγγα χρησιμοποιώντας ειδική τροφή που υπάρχει στο εμπόριο (σκόνη για τάισμα σποροφάγων νεοσσών). Δυστυχώς, τα σπουργίτια είναι πολύ δύσκολα στο μεγάλωμα και τις περισσότερες φορές πεθαίνουν.
Χελιδόνι - Πετροχελίδονο (Σταχτάρα) Αυτοί οι νεοσσοί έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεϊνη. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε ξηρή τροφή για μικρά γατάκια στην οποία προσθέτουμε χλιαρό νερό για να μαλακώσει. Ακολούθως γίνεται σαν κρέμα και με τη βοήθεια μιας σύριγγας ταϊζουμε το νεοσσό. Σε αντίθεση με τα σπουργίτια, αυτοί οι νεοσσοί μεγαλώνουν εύκολα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
*Το τάισμα των νεοσσών πρέπει να γίνεται κάθε 30 λεπτά, ενώ μεγαλώνοντας (στο στάδιο που πηδούν-βγαίνουν εκτός φωλιάς) κάθε 1,5 ώρα.
*Εναλλακτικά μπορείτε να ταϊσετε ασπράδι βρασμένου αυγού, μέχρι να βρείτε στην αγορά την σκόνη για τάισμα σποροφάγων νεοσσών ή τη ξηρή τροφή για γατάκια. Ωστόσο, δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα!
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Είναι εξίσου σημαντική όσο το φαγητό. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι 25-30 βαθμούς κελσίου (να παραμένει σταθερή). Οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του νεοσσού. Χρησιμοποιούμε μια λάμπα πορτατίφ για να θερμαίνει το σημείο που τοποθετούμε τον νεοσσό και θερμόμετρο για να ελέγχουμε την θερμοκρασία. Ανάλογα αν θελουμε να αυξηθεί ή να μειωθεί η θερμοκρασία μεταφέρουμε τη λάμπα πιο κοντά ή πιο μακρυά αντίστοιχα.
ΦΩΛΙΑ
Ο νεοσσός πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε ένα χάρτινο κουτί. Χρησιμοποιούμε απορροφητικό υπόστρωμα (πάνα για σκύλους) ή ξερά χόρτα που υπάρχουν στο εμπόριο για κατοικίδια κουνέλια ή άμμο για γάτες ή εφημερίδες.
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε ποτέ έναν νεοσσό σε κλουβί γιατί υπάρχει κύνδυνος να τραυματιστεί (στρες, μεταφορά) ή να καταστρέψει τα φτερά του. Αυτό θα δυσκολέψει την επανένταξη του στη φύση!
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να μεριμνούμε για την καθαριότητα του νεοσσού έτσι ώστε να μην λερώνεται το φτέρωμα του από κόπρανα γιατί καταστρέφεται! Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε μόνο τα πιο πάνω υποστρώματα μέσα στο χαρτόκουτο.
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
Μόλις βγάλουν φτέρωμα, τους απελευθερώνουμε στη φύση. Η απελευθέρωση προσπαθούμε να γίνει σε ένα σημείο που υπάρχουν κι άλλα πουλιά του ίδιου είδους και της ίδιας ηλικίας για να γίνει πιο ομαλή η επανένταξη! Με αυτό τον τρόπο, ο νεοσσός θα μάθει από τα άλλα πουλιά πως να πετάει και να βρίσκει τροφή. Αφού έχουμε εντοπίσει το σημείο, απελευθερώνουμε το νεοσσό πετώντας το με δύναμη στον αέρα.
Διάβασε περισσότερα http://www.wild-anima.gr/anima/index.php/el/carearticles/134-2016-03-23-11-38-42
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
Κτηνίατρος DVM
0 comments:
Post a Comment