Thursday, August 18, 2016

5 Πράγματα που χρειάζεται ένα σπίτι με γάτα



  1. Τροφή για γάτες: Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία γατοτροφών. Προτιμήστε μια καλής ποιότητας ξηρή τροφή. Μπορεί να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα αλλά θα εξασφαλίσετε την καλή υγεία και τη μακροζωία της γάτας σας. Κονσέρβες και σπιτικό φαγητό (κρέας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά. Αποφύγετε τις απότομες και συχνές αλλαγές της διατροφής, θα δημιουργήσουν προβλήματα στο κατοικίδιο σας όπως διάρροιες. Παραθέστε την τροφή σε γεύματα και μην αφήνετε την γάτα σας να έχει πρόσβαση στο φαγητό όλο το 24ωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα της γάτας καθώς επίσης η τροφή μπορεί να αλλοιωθεί λόγω έκθεσης στον αέρα. Επίσης, η ξηρή τροφή τρίβεται στα δόντια με αποτέλεσμα να καθυστερεί την εμφάνιση οδοντικής πλάκας, ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας σε αδέσποτες και δεσποζόμενες γάτες.
  2. Άμμος και αμμολεκάνη: Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα. Χρησιμοποιούν καθαρό έδαφος για να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν και στην συνέχεια σκεπάζουν με χώμα τα
    περιττώματα τους. Η κατοικίδια γάτα χρειάζεται μια σκάφη με υλικό που θα προσομοιάζει το χώμα που χρησιμοποιεί στην φύση. Υπάρχουν διαφόρων ειδών αμμολεκάνες, μεγάλες ή μικρές, σκεπαστές ή ανοιχτές, ξεχωριστές ή μέρος ενός επίπλου του σπιτιού. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στη γάτα σας αλλά και στην τζέπη σας. Υπάρχουν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στην λεκάνη - τουαλέτα της γάτας. Άμμος, πηλός, σβόλοι απο ξύλο, σβόλοι από χαρτί είναι ένα δείγμα από τα πολλά υλικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Στην αγορά θα βρείτε και αρωματισμένα υλικά για να απορροφούν τις μυρωδιές της τουαλέτας. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να καθαρίζετε καθημερινά την αμμοδόχο. Αν στο σπίτι σας έχετε περισσότερες από μια γάτες φροντίστε να αυξήσετε τον αριθμό των αμμοδόχων, ιδανικά μια για κάθε ζώο. Υπάρχουν γάτες που λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν αρέσκονται στο να μοιράζονται την τουαλέτα τους.
  3. Κρεβατάκι: Εδώ η ποικιλία είναι απεριόριστη. Υπάχουν απλά
    κρεβατάκια, κρεβατάκια ιγκλού, κατασκευές παιχνιδιών με χώρο για ύπνο κτλ. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε βεβαιωθείτε ότι είναι υγιεινό και μπορεί να πλυθεί. Τοποθετήστε το κρεβατάκι σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού και προτιμήστε σημεία που αρέσουν στις γάτες όπως για παράδειγμα σε ευήλιο μέρος κοντά σε παράθυρο.
  4. Δοχεία φαγητού και νερού: Οι γάτες προτιμούν ριχά δοχεία για το φαγητό τους γιατί δεν ακουμπούν τα μουστάκια τους με αποτέλεσμα να τρώνε πιο ευχάριστα το φαγητό τους. Προτιμήστε βαθύτερα δοχεία για νερό έτσι ώστε να μην αδειάζει εύκολα για να μην μένει η γάτα σας χωρίς νερό. Ωστόσο φροντίστε να τα γεμίζετε μέχρι πάνω, για να πίνει πιο ευχάριστα χωρίς να ενοχλούνται τα μουστάκια της. Σε αρκετές γάτες αρέσει να πίνουν νερό από τρεχούμενες πηγές π.χ. από τη βρύση. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά δοχεία με ενσωματωμένα συντριβανάκια που ανακυκλώνουν το νερό για να καλύπτουν τις ανάγκες των γατώνν σας. Φροντίστε να πλένετε καθημερινά τα δοχεία φαγητού και νερού και να προσφέρετε πάντα φρέσκο νερό και φαγητό. Καλό είναι να υπάρχει ένα δοχείο για κάθε ζώο, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο ανταγωνισμός που έχει ως αποτέλεσμα κάποιες γάτες να τρώνε περισσότερο και να γίνονται παχύσαρκες ενώ κάποιες άλλες να τρώνε λιγότερο και να ζητάνε συνέχεια φαγητό.
  5. Παιχνίδια: Οι γάτες είναι αρκετά δραστήρια ζώα και έχουν ανάγκη από παιχνίδια που εξάπτουν
    τη φαντασία τους. Ένα πολύ διασκεδαστικό και φτηνό παιχνίδι είναι οι μπάλες του πινγκ-πονγκ, ενώ στο εμπόριο υπάρχουν πολλά φτηνά παιχνίδια, από μπάλες μέχρι ποντίκια με κουδουνάκια, που ενθουσιάζουν τους χνουδωτούς σας φίλους. Φροντίστε να ανανεώνετε αρκετά συχνά τα παιχνίδια και να εισάγετε καινούργια στη ζωή της γάτας σας. Θα εντυπωσιαστείτε πόσο πολύ θα ενθουσιάζεται να παίζει και να χαίρετε τη ζωή της στη ζεστή θαλπωρή του σπιτιού σας. Τέλος, απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε σπίτι είναι το ονυχοδρόμιο για την χαρακτηριστική συνήθεια των
    γατών να γρατσουνούν. Στην αγορά υπάρχουν διάφορες κατασκευές ονυχοδρομίων. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στο δικό σας γούστο και εξυπηρετεί τις ανάγκες του ζώου σας. Αν δεν τοποθετήσετε ονυχοδρόμιο, θα πρέπει απλά να αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάποιο έπιπλο, ύφασμα ή διάφορα αντικείμενα στο σπίτι σας θα γρατσουνιστούν από τη γάτα σας. Μην απαιτείτε να απαρνηθεί τη φύση της!
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment