Στη 17η παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για
τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας που διεξήχθει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2016 συμμετείχαν εκπρόσωποι 182 χωρών με σκοπό να θεσπιστούν αυστηρότερα μέτρα εμπορίας και πάταξης της λαθροθηρίας για την προστασία των ευάλωτων ειδών του πλανήτη.
Η Διάσκεψης των Μερών (COP17) στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) συμφώνησαν και εν τέλει ψήφισαν τη διατήρηση της διεθνής απαγόρευσης εμπορίου ελεφαντοστού και κεράτων ρινόκερου, καθώς και την παγκόσμια απαγόρευση εμπορίου παγκολίνων και αφρικανικών γκρίζων παπαγάλων.
Το συνέδριο επέβαλε επίσης αυστηρούς κανονισμούς για το εμπόριο μεταξιού, αλεπόσκυλων καρχαριών, σαλαχιών, καθώς και όλων των ειδών ροδόξυλου.
"Με ένα μεγάλο μέρος της άγριας ζωής του κόσμου να απειλείται από τη λαθροθηρία και το μη βιώσιμο εμπόριο, οι κυβερνήσεις έπρεπε να λάβουν τολμηρά μέτρα εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ και το έκαναν. Η διάσκεψη αυτή μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια μεγάλη επιτυχία για τη διατήρηση της άγριας ζωής », δήλωσε ο Theressa Frantz, WWF συν-επικεφαλής της αντιπροσωπείας COP17 της CITES.
"Ό πλανήτης δεν είναι ενωμένος μόνο πίσω από την επείγουσα ανάγκη για την προστασία των απειλούμενων ειδών, που κυμαίνονται από τα σαλάχια μεχρι τα δέντρα τριανταφυλλιάς, αλλά και για την ενίσχυση των μέτρων εφαρμογής και επιβολής για να εξασφαλιστεί ότι οι κανονισμοί εμπορίου ανέρχονται σε κάτι περισσότερο από ένα απλό « χαρτί », πρόσθεσε ο Frantz.
Τέλος, κάλεσε τις χώρες που στηρίζουν τη CITES στο πρόγραμμα Εθνικού Σχέδιου Δράσης Ελεφαντοστού (NIAP) και προσδιόρισε τις χώρες που είναι αδύνατα σημεία στην παράνομη αλυσίδα εμπορίου ελεφαντόδοντου, όπου η συμβολή τους στις προσπάθειες να μπει ένα τέλος στο εμπόριο ελεφαντόδοντου, είναι κεντρικής σημασίας. Η CITES τόνισε στο Βιετνάμ και τη Μοζαμβίκη ότι πρέπει να απατάξουν το παράνομο εμπόριο κεράτων ρινόκερου μέσα σε ένα έτος αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την απειλή των κυρώσεων.
Εξίσου σημαντικό, οι χώρες αποφάσισαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ιχνηλασιμότητας που βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάπτυξη βιώσιμης αλιείας για τους καρχαρίες και τα σαλάχια, και να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τις εκτροφές τίγρης και το εμπόριο ζώων σε αιχμαλωσία.
«Υπήρξαν κάποιες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σε αυτό το συνέδριο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρότερο σύστημα συναλλαγών παγκόσμιας άγριας ζωής και μεγαλύτερη δέσμευση από τις χώρες να δράσουν και να λογοδοτήσουν στις υπόλοιπες», δήλωσε ο Frantz. «Οι απαγορεύσεις κάνουν τα πρωτοσέλιδα, αλλά η αυστηρή εφαρμογή κάνει τη διαφορά. Οι χώρες δεν έχουν καμία δικαιολογία: τώρα έχουν ένα ευρύτερο σύνολο εργαλείων και μια σαφή προσδοκία ότι θα πρέπει να ενεργήσουν ή να λογοδοτήσουν ».
Για πρώτη φορά, το συνέδριο και επίσημα συζήτησε και ενέκρινε ψηφίσματα για μια σειρά από κρίσιμα διατομεακά ζητήματα που αφορούν το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς και της μείωσης της ζήτησης των καταναλωτών για τα απειλούμενα άγρια ζώα και τα μέρη τους.
"Αυτό ήταν το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο συνέδριο CITES, και με πολλούς τρόπους το πιο επιτυχημένο», δήλωσε ο Frantz. "Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να μετατρέψουν την σκληρή ομιλία που ακούσαμε εδώ στο Γιοχάνεσμπουργκ σε σκληρά μέτρα στο έδαφος."
Διαβάστε περισσότερα: http://wwf.panda.org/wwf_news/?280130/World-takes-bold-steps-to-protect-wildlife
0 comments:
Post a Comment