Wednesday, October 26, 2016

Λαμπραντόρ Ρετρίβερ


Το Λαμπραντόρ είναι μια πολύ
δημοφιλής φυλή σκύλου που κατάγεται από τη Νέα Γη, μια περιοχή του Καναδά. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως βοηθός των ψαράδων για να τραβούν τα δίκτυα αφού το τρίχωμα του το καθυστούσε ικανό να εργάζεται σε ξηρά και νερό παντώς καιρού. Η εισαγωγή του στην Ευρώπη, στη Μ.Βρετανία, έγινε το 1800 όπου δοκιμάστηκε και στο κυνήγι. Σύντομα έγινε αγαπητός σκύλος λόγω της ευφυίας του και των εξαιρετικών ικανοτήτων στο ψάρεμα και στο κυνήγι. Κάποια χρόνια αργότερα, οι πρώτοι εισαγωγείς κατέγραψαν τα στάνταρ της φυλής τα οποία είναι σχεδόν ίδια μέχρι και σήμερα. Έτσι, το 1915 καθιερώθηκε ως φυλή.


ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Το Λαμπραντόρ είναι μεγαλόσωμος σκύλος. Τα αρσενικά έχουν ύψος 56 – 57 cm και τα θυληκά 54 – 56 cm (ύψος ακρωμίου). Τα αρσενικά ζυγίζουν 29–36 kg ενώ τα θυληκά 25–32 kg. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, σκληρό και το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, καφέ, κίτρινο (όλες οι αποχρώσεις του κρεμ). Διαθέτει ένα ισχυρό μυοσκελετικό σύστημα γι' αυτό είναι πολύ ενεργός και ευκίνητος σκύλος. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους και πέφτουν προς τα κάτω κοντά στο κεφάλι. Τα μάτια του είναι καστανά και εκφραστικά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Το Λαμπραντόρ έχει γίνει, δικαίως, αξιαγάπητος σκύλος λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα που διαθέτει. Είναι ένας αφοσιωμένος σύντροφος, ευφυής, προσαρμόσιμος και ευγενικός. Έχει πράο χαρακτήρα χωρίς ίχνη επιθετικότητας ή αδικαιολόγητης ντροπαλότητας. Αγαπούν τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια. Δεν είναι θορυβώδης και δείχνει εύκολα εμπιστοσύνη στους ξένους γι' αυτό δεν είναι κατάλληλος για φύλακας. Είναι γνωστή η φήμη για τη στενή σχέση που έχει με το φαγητό και μπορεί να γίνει επίμονος, πιεστικός και αδιάκριτος στην προσπάθεια του να ζητήσει ή να "κλέψει" φαγητό. Λόγω της μεγάλης αγάπης και αφοσίωσης που δείχνει στον άνθρωπο αλλά και των εξαιρετικών οσφρητικών ικανοτήτων που διαθέτει, χρησιμοποιείται για εντόπιση και διάσωση ανθρώπων π.χ. πληγέντων. Τρέφουν μεγάλη αγάπη για το νερό και είναι ακούραστοι κολυμβητές ανεξαρτήτως καιρού, αφού
το πυκνό τρίχωμα τους επιτρέπει να κολυμπούν και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το Λαμπραντόρ μπορεί να γίνει πολύ περίεργο ιδίως όταν πρόκειται για φαγητό ή  ανθρώπινη προσοχή. Του αρέσει η εξερεύνηση γι' αυτό πολλές φορές σκάβει ή πηδά φράκτες με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά θύμα κλοπής. Ωριμάζει σε ηλικία 3 ετών, μέχρι τότε έχει συμπεριφορά κουταβιού και είναι υπερκινητικός. Έχει τη συνήθεια να μασάει αντικείμενα, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα για να αποχωρηστεί μια για πάντα τη συνήθεια αυτή. Είναι πολύ παιχνιδιάρης σκύλος και του αρέσεί ιδιαίτερα το παιχνίδι με την μπάλα και το φρίσμπι.


ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: Πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση γι' αυτό χρησιμοποιείται ως σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών, ναρκωτικών, κλεφτών, λαθρεμπόρων, τρομοκρατών σε αστυνομικές, στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις.  Έχει εξαιρετικές ικανότητες στο κυνήγι ξηράς και υδρόβιου θηράματος ενώ έχει απαλό κράτημα στο στόμα γι' αυτό προτιμάται από κυνηγούς και ψαράδες για μεταφορά θηράματος και ψαριάς. Εκπαιδεύεται πολύ εύκολα λόγω της ευφυίας του. Είναι οικογενειακό και αθλητικό σκυλί. Χρησιμοποιείται ως συνοδός τυφλών ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Χρησιμοποιείται σαν σκύλος θεραπείας σε άτομα με ψυχολογικές διαταραχες και χρόνιες παθήσεις π.χ. χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αλλαγών στα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

ΥΓΕΙΑ: Ζουν περίπου 12-13 χρόνια και είναι μια ράτσα με σχετικά λίγα προβλήματα υγείας. Κάποια προβλήματα υγείας που σχετίζεται η φυλή αυτή είναι:
Δυσπλασία ισχίου ή αγκώνα (κληρονομική προδιάθεση, αν και άλλες φυλές έχουν εντονότερη προδιάθεση από τα Λαμπραντόρ)
Εξάρθρημα επιγονατίδας (κληρονομική προδιάθεση, άλλες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από τα Λαμπρατόρ)
Προβλήματα στα μάτια (κληρονομική προδιάθεση, καταρράκτης, προβλήματα κερατοειδή και αμφιβληστροειδή)
Επιρρεπή στην παχυσαρκία
*Όλα τα Λαμπραντόρ που θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή πρέπει να υποστούν τους ανάλογους ελέγχους-  εξετάσεις για  την βεβαίωση ότι είναι γονιδιακά ελεύθεροι τα πιο πάνω νοσήματα.


ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το Λαμπραντόρ έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές καμπάνιες, διαφημίσεις, ταινίες. Αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκυλιά αυτής της φυλής έχουν βραβευτεί με ειδικά και σπάνια βραβεία λόγω της κοινωνικής τους προσφοράς.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment