Thursday, August 25, 2016

Λουκέτο στον χειρότερο ζωολογικό κήπο του κόσμου


Τα 15 εναπομείναντα ζωντανά ζώα του ζωολογικού κήπου της
Γάζας μεταφέρθηκαν τη Τετάρτη σε καταφύγια εκτός του παλαιστινιακού εδάφους.
Τα έντονα οικονομικά προβλήματα που παρουσίαζε ο ζωολογικός κήπος, εντάθηκαν από τον πόλεμο με το Ισραήλ με αποτέλεσμα περισσότερα από 200 ζώα να βρουν τραγικό θάνατο λόγω ασιτίας.


 Κατά την διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε το 2014 και διήρκησε επτά βδομάδες, ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Μοχάμαντ Οβέιντα, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετή τροφή για τα ζώα ενώ πολλά από αυτά είχαν εισέλθει στην Γάζα παράνομα μέσω σηραγγών από την Αίγυπτο. Τα προβλήματα εντάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα τα ζώα να πεθαίνουν από την πείνα. Ο ιδιοκτήτης, ταρίχευσε 15 από τα νεκρά ζώα για να τα εκθέτει τους επισκέπτες, αναμεσα σε αυτούς και μικρά παιδιά αφού τις εγκαταστάσεις επισκέπτονταν κυρίως οικογένειες και σχολεία. "Έζησα και εργάστηκα 9 χρόνια σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο. Συνδεόμουν με τα ζώα περισσότερο απ' ότι με τους ανθρώπους. Σήμερα είμαι αναγκασμένος να τα αφήσω να φύγουν ώστε να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα." δήλωσε ο Οβέιντα στο Reuters.
Παρόλο που το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας, επέτρεψε τη μεταφορά των ζώων και την ονόμασε "Επιχείρηση Σαφάρι".


Η Four Paws με επικεφαλή της αποστολής τον κτηνίατρο Αμίρ Χαλίλ ανέλαβαν τη διάσωση και μεταφορά των ζώων σε δίαφορα καταφύγια. Ανάμεσα στα ζώα που διασώθηκαν, ένας τίγρης, ο Λαζίζ, ο οποίος μέχρι τώρα ζούσε σε ένα στενό κλουβί όπου περνούσε αρκετές μέρες χωρίς φαγητό, αλλά τώρα θα μεταφερθεί στο καταφύγιο της Four Paws για τα μεγάλα αιλουροειδή Linonsrock Big Cat Sanctuary όπου θα έχει στη διάθεση του δέκα στρέμματα με δέντρα και λίμνη. Τα υπόλοιπα ζώα, ακανθόχοιροι, ένα εμού, πέντε μαϊμούδες, δύο γιγάντιες χελώνες και ένας πελεκάνος, θα μεταφερθούν σε καταφύγια του Ισραήλ και της Ιορδανίας.


Έτσι, "ο χειρότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου" όπως χαρακτηρίστηκε από τη Four Paws ανήκει πλέον στην ιστορία.



0 comments:

Post a Comment