Tuesday, August 2, 2016

5 Τρόποι να ελέγξετε την τριχόπτωση στο σκύλο ή στη γάτα σας



Βούρτσισμα - Χτένισμα


Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείται από την έντονη τριχόπτωση του κατοικιδίου σας είναι το καθημερινό χτένισμα. Με το χτένισμα όλες οι νεκρές τρίχες μαζεύονται στη βούρτσα με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα των τριχών που αφήνει το κατοικίδιο σας μέσα στο σπίτι. Επίσης, το χτένισμα βοηθάει στην καλή αιμάτωση του δέρματος, άρα και στην καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από την τρίχα. Το τρίχωμα θα αρχίσει να γίνεται πιο λύο και λαμπερό. Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά στη μέρα σας για ένα καλό χτένισμα στο ζώο σας!


Διατροφή

Αποφύγετε τα σπιτικά φαγητά και προτιμήστε τη ξηρή τροφή έτσι ώστε ο σκύλος ή  η γάτα σας να έχει ισορροπημένη διατροφή. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών ή ιχνοστοιχίων στην διατροφή επηρεάζει την υγεία του δέρματος και του τριχώματος. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ζωοτροφών.  Είναι σημαντικό να βρείτε την κατάλληλη τροφή που ταιριάζει στο δικό σας κατοικίδιο, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του. Επίσης, υπάρχουν ειδικές τροφές για ζώα με ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες. Προτιμήστε ειδικές τροφές για ζώα που κυοφορούν ή θηλάζουν γιατί ο οργανισμός τους έχει αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, μην το παρακάνετε με τις "λιχουδιές".

Μπάνιο

Το μπάνιο βοηθά να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες που μελλοντικά θα πέσουν. Σημαντικό είναι να γίνεται με σαμπουάν για σκύλους, το νερό να έιναι χλιαρό, να απομακρύνονται καλά οι σαπουνιές και το στέγνωμα να γίνεται με χλιαρό αέρα εξ αποστάσεως.


Αποπαρασίτωση
Απαλαγείτε από τους ψύλλους και τα υπόλοιπα παράσιτα που προκαλούν κνησμό και αυξημένη τριχόπτωση στο ζώο σας. Φροντίστε για τη σωστή αποπαρασίτωση του κατοικιδίου σας!

Stress
Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο, αλλά τα ζώα στρεσάρονται όπως κι οι άνθρωποι. Ενώ στους ανθρώπους μπορούμε συχνά να το αναγνωρίσουμε, στα ζώα είναι πολύ δύσκολο και συχνά επηρεάζει την τριχόπτωση και την υγεία τους γενικότερα. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν στρες στα κατοικίδια όπως αποχωρισμός από το αφεντικό του, αλλαγή χώρου, νέα μέλη στην οικογένεια, καινούγια ζώα στο σπίτι, ανοία, εγκατάλειψη κ.α. Περιορίστε το στρες του τετράποδου φίλου σας (βόλτες, παιχνίδια στο σπίτι κ.α.) και προσφέρετε του μια πιο ήρεμη και σταθερή καθημερινότητα!



Περισσότερες πληροφορίες για την τριχόπτωση του σκύλου και της γάτας: https://petsvibe.blogspot.com.cy/2016/07/8.html

Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM


0 comments:

Post a Comment