Sunday, August 7, 2016

Τι χρειάζεστε για να ταξιδέψετε με το κατοικίδιο σας

Το καλοκαίρι έφθασε και οι ετοιμασίες για τις διακοπές βρίσκονται στο ζενίθ. Για όσους ετοιμάζεστε
να αποδράσετε στο εξωτερικό και δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τον τετράποδο φίλο σας, ρίξτε μια ματιά στην πιο κάτω λίστα και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα.

  1. Διαβατήριο ζώου συντροφιάς. Για να ταξιδέψει το κατοικίδιο σας (σκύλος, γάτα, κουνάβι) χρειάζεται διαβατήριο, το οποίο μπορεί να εκδώσει ο κτηνίατρος σας. 
  2. Μικροπλακέτα σήμανσης (microchip). Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, πριν το ταξίδι επιβάλλεται η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου με τοποθέση μικροπλακέτας. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
  3. Αντιλυσσικός εμβολιασμός. Κάθε ζώο που πρόκειται να ταξιδέψει πρέπει να έχει εμβολιαστεί για τη λύσσα τουλάχιστον 21 μέρες πριν την αναμενόμενη μέρα ταξιδιού.
  4. Ετήσιος εμβολιασμός, αποπαρασιτισμός και κλινική εξέταση. Βεβαιωθείτε ότι ο ετήσιος εμβολιασμός του ζώου έχει γίνει και επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας 24-48 ώρες πριν την αναμενόμενη ώρα ταξιδιού για να δώσει αντιπαρασιτική αγωγή και να υπογράψει το διαβατήριο.
  5. Ειδικές εξετάσεις και πιστοποιητικό υγείας. Χρειάζεται σε κάποιες χώρες οπότε ενημερωθείτε έγκαιρα από τον κτηνίατρο σας αν είναι απαραίτητο για τη χώρα προορισμού σας.
  6. Κλουβί μεταφοράς. Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί πληρεί τις προδιαγραφές για χρήση ως ταξιδιωτικός κλωβός, έχει τις κατάλληλες διαστάσεις έτσι ώστε το ζωο να μπορεί να στέκεται και να ξαπλώνει χωρίς δυσκολία και έχει το κατάλληλο μπολ για νερό. 
  7. Αεροπορικό εισητήριο. Μιλήστε έγκαιρα με τις ταξιδιωτικές αερογραμμές και εξασφαλίστε, εκτός από το δικό σας εισητήριο, το εισητήριο του τετράποδου φίλου σας.
  8. Ξενοδοχείο. Βρείτε κατάλυμα που να επιτρέπει τη διαμονή κατοικιδίων (σήμανση pet friendly) και ενημερώστε έγκαιρα ότι θα συνοδεύεστε από τον τετράποδο φίλο σας. 
  9. Κανονισμοί χώρας διαμονής. Ενημερωθείτε για τη νομοθεσία όσον αφορά τα ζώα στην χώρα προορισμού σας, σε ποιά μέσα μαζικής μεταφοράς επιτρέπονται τα ζώα, καθώς και για τη νοοτροπία των ντόπιων όσον αφορά τα ζώα. Μια γρήγορη αναζήτηση για pet friendly καφετέριες, εστιατόρια κτλ πριν την άφηξη σας στη χώρα, θα κάνει τις διακοπές σας πιο ευχάριστες. Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας το διαβατήριο του ζώου, σε περίπτωση που ζητηθεί για έλεγχο από τις τοπικές αρχές της χώρας. 
  10. Φαγητό, αντικείμενα, φάρμακα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ή να ενημερωθείτε από που να προμηθευτείτε την τροφή που είναι συνηθισμένο να τρώει το κατοικίδιο σας. Οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ζώο σας και να έχει καταστροφικές συνέπειες αναφορικά με την υγεία του ζώου και την εξέλιξη των διακοπών σας. Μπολ φαγητού, νερού και κάποια παιχνίδια είναι απαραίτητα στο ταξίδι σας, καθώς επίσης τα φάρμακα του αν βρίσκεται σε χρόνια αγωγή π.χ. θυροείδη κτλ.
Καλό ταξίδι!

Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM


0 comments:

Post a Comment