Friday, August 12, 2016

16 Tips - Εκδρομή με τον Σκύλο σας


Ετοιμάζεστε για απόδραση στο βουνό ή στη θάλασσα και θέλετε στην παρέα σας τον τετράποδο φίλο σας; Ρίξτε μια ματιά στις πιο κάτω συμβουλές που θα κάνουν το ταξίδι σας πιο ευχάριστο και ασφαλές.

  1. Μικροπλακέτα σήμανσης (microchip): Αν ο σκύλος σας δεν έχει μικροπλακέτα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί πριν την εκδρομή. Σε περίπτωση που κάτι παέι στραβά και χαθεί, θα είναι πιο εύκολο να σας εντοπίσουν και ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει και πάλι σε εσάς. Η διαδικασία τοποθέτησης της μικροπλακέτας είναι απλή και πρέπει πάντα να συνοδεύεται από καταγραφή του ζώου στις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία σας και να μπορούν να σας ενημερώσουν σε περίπτωση εντόπισης του.
  2. Έλεγχος υγείας: Βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας είναι υγιές και μπορεί να σας συνοδέψει. Άρρωστα ζώα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις καθώς η κατάσταση τους αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του στρες της μεταφοράς. 
  3. Αποπαρασίτωση: Με την έγκαιρη αποπαρασίτωση του ζώου πριν την εκδρομή, ο σκύλος σας θα αποφύγει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες (ψύλλοι, τσιμπούρια, φθείρες κ.α.). Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σκευάσματα και μπορείτε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο ζώο σας (χάπι, κολάρο, αμπούλα κτλ). 
  4. Βιβλιάριο υγείας: Φροντίστε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του κατοικιδίου σας σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρχές για έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει ο ετήσιος εμβολιασμός και η αποπαρασίτωση (για εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα ) και φροντίστε να έχουν καταγραφεί στο βιβλιάριο.
  5. Τοποθετήστε ταυτότητα στο κολάρο του: Μια μεταλλική ταυτότητα που θα αναγράφει το κινητό σας τηλέφωνο, θα βοηθήσει στη γρήγορη επικοινωνία στην περίπτωση που χαθεί.
  6. Ενημερωθείτε για τον καιρό: Πριν ξεκινήσετε, δείτε το δελτίο καιρού για να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα στην εκδρομή. Ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια επιπλέον πράγματα για τον σκύλο σας π.χ.αδιάβροχο.
  7. Ψάξτε για διαμονή: Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διανυχτερεύσετε κάπου, βρέιτε καταλύμα με την ένδειξη pet friendly, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε μαζί σας τον τετράποδο φίλο σας.
  8. Πρόσδεση στο αυτοκίνητο: Χρησιμοποιήστε επιστήθιο κολάρο με λουρί ή ειδική ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια έτσι ώστε να δέσετε σωστά τον σκύλο σας στο πίσω κάθισμα. Μην αφήνετε το ζώο σας ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο, είναι επικίνδυνο να τραυματιστεί ή να βρεθείτε σε μπελάδες. Αποφύγετε να βάλετε το σκύλο σας στο μπροστινό κάθισμα. Αν το μέγεθος του σκύλου σας, αλλά και του αυτοκινήτου σας, το επιτρέπει, τοποθετήστε καλύτερα το ζώο μέσα σε μεταφορικό- ταξιδιωτικό κλουβί. 
  9. Λουρί εκτός αυτοκινήτου: Tο ζώο πρέπει να είναι πάντα δεμένο με λουρί, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο στη βόλτα. Το βουνό ή η θάλασσα κρύβουν κινδύνους που μπορείτε να αποφύγετε αν το ζώο βρίσκεται κοντά σας (τραυματισμός, δάγκωμα από φίδι ή άλλα ζώα, κατανάλωση θαλασσινού νερού, κατάπωση δηλητηρίου- φόλας, ατύχημα με αυτοκίνητο κ.α.)
  10. Αποφύγετε να βγαίνει έξω από το παράθυρο: Ο σκύλος απολαμβάνει να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο για να ανιχνεύει όλες τις μυρωδιές του αέρα. Ωστόσο, αρκετές φορές είναι επικίνδυνο και δημιουργεί προβλήματα. Το ζώο μπορεί να τραυματιστεί από αντικείμενα όπως κλαδιά ή άλλα αυτοκίνητα, μπορεί να εγκλωβιστεί στο παράθυρο πατώντας το κουμπί με τα πόδια του, μπορεί επίσης να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στα μάτια του όπως επιπεφυκίτιδα από τον αέρα, τραυματισμός από κλαδιά κτλ
  11. Μην αφήνετε τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο: Η παραμονή του ζώου μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε φούρνους με πολύ ψηλή θερμοκρασία. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε λίγα μόνο λεπτά.
  12. Μην ταϊσετε πριν το ταξίδι: Αρκετές φορές προκαλείται ζάλη ταξιδιού και στα ζώα. Φροντίστε το ζώο σας να έχει φάει αρκετές ώρες πριν την αναχώρηση σας (5-8 ώρες), έτσι ώστε να περάσει όσο πιο "ανώδυνα" γίνεται η ζάλη, χωρίς εμέτους ή άλλα προβλήματα.
  13. Βαλίτσα ζώου: Ετοιμάστε μια μικρή βαλίτσα για το κατοικίδιο σας και μην ξεχάσετε να βάλετε φαγητό, νερό, μπόλ, παιχνίδια, λουρί, ζώνη ασφαλέιας για το αυτοκίνητο, σακουλάκια για τις ακαθαρασίες του σκύλου, ρούχα, σαμπουαν κτλ.
  14. Φάρμακα: Αν το ζώο σας βρίσκεται κάτω από χρόνια αγωγή μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα του.
  15. Κουτί πρώτων βοηθειών: Πάρτε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί φροντίδα ο τετράποδος φίλος σας. Το κουτί πρέπει να περιέχει: τηλέφωνο κτηνιάτρου (τηλέφωνο επείγοντων περιστατικών κλινικής), ρολό γάζας, αποστειρωμένες γάζες, ψαλίδι, αιμοστατική σκόνη, βαμβάκι, μπατονέτες, γάντια μιας χρήσης, σύριγγες, κουβέρτα, αυτοκόλλητο επίδεσμο, μέλι, betadine, αντιβιοτική αλοιφή για το δέρμα, αντιβιοτική αλοιφή για τα μάτια, κορτιζόνη (χάπια, ένεση, αλοιφή, σπρέι), χάπια ενεργού άνθρακα, ατροπίνη, χάπια πρόκλησης εμέτου. Σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιουδήποτε προβλήματος παραμείνετε ψύχραιμοι και μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις. Πάρτε τηλέφωνο τον κτηνίατρο σας και σύμφωνα με τις οδηγίες του φροντίστε με επιτυχία το κατοικίδιο σας.
  16. Καθαρίστε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας! Δείξτε σεβασμό στο περιβάλλον και τους υπόλοιπους εκδρομείς! Μην αφήνετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας στο περιβάλλον. Φροντίστε να τις μαζεύετε σε σακούλες και ακολούθως πετάξτε τις σε κάδο σκουπιδιών!
Καλό ταξίδι!
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment