Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, τα σπίτια
γεμίζουν με μυρωδιές. Τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά στολίζουν τα γιορτινά τραπέζια και οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις στα σπίτια για φαγητό με συγγενείς και φίλους έχουν την τιμητική τους. Τι γίνεται όμως με τους τετράποδους φίλους μας;
Αρκετά κατοικίδια συμμετέχουν στο γιορτινό αυτό κλίμα, με ένα δικό τους τρόπο. Αρκετοί ιδιοκτήτες δίνουν στο κατοικίδιο τους τα υπολείμματα φαγητού από τα γιορτινά τραπέζια. Άλλες φορές, τα κατοικίδια παίρνουν πρωτοβουλία και κλέβουν φαγητά ή γλυκά από τα σκουπίδια ή τα τραπέζια κυρίως τις ώρες που απουσιάζει ο ιδιοκτήτης από το σπίτι. Μήπως, όμως, κάποια από αυτά είναι τοξικά ή επικίνδυνα για την υγεία του τετράποδου φίλου σας;
- Κόκαλα Αν και δεν είναι τρόφιμο, αρκετός κόσμος πιστεύει πως τα κόκαλα είναι ιδανική τροφή για τον σκύλο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει διατροφική αξία αλλά μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα μέχρι και αιφνίδιο θάνατο. Τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα, στο στομάχι και στο έντερο. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, περιτονίτιδα και θάνατο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αιφνίδια και αρκτές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του τετράποδου φίλου σας.
- Λίπη και Λιπαρά τρόφιμα Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στο σκύλο ή τη γάτα σας. Τα συμπτώματα που συνήθως ακολουθούν ένα τέτοιο γεύμα είναι διάρροιες και εμετοί.
- Σοκολάτα Αν και είναι γλυκό παντώς καιρού, τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική της. Το κακάο που περιέχει είναι πολύ τοξικό για τον σκύλο και τη γάτα. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα μέχρι και θάνατο. Η τοξικότητα εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, κατά συνέπεια η μαύρη σοκολάτα είναι πιο τοξική από την γάλακτος. Ωστόσο, είναι και οι δύο πολύ επικίνδυνες για το κατοικίδιο σας.
- Μπαχαρικά Πολλά από τα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού, αν όχι όλα, περιέχουν μπαχαρικά. Όμως, τα καρικεύματα προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές που συνοδεύονται με εμετούς και διάρροιες.
- Ξηροί καρποί Η κατανάλωση τους προκαλέι παγκρεατίτιδα στον τετράποδο φίλο σας. Τα συμπτώματα που συνήθως ακολουθούν ένα τέτοιο γεύμα είναι διάρροιες και εμετοί.
- Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι Αλμυρά γεύματα και σνακ προκαλούν εμετούς, διάρροιες, ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα, υπερβολική δείψα και ούρηση, κατάπτωση, τρόμο, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, νευρολογικά συμπτώματα μέχρι και θάνατο. Τροφές πλούσιες σε αλάτι είναι ψωμί, κουλούρι, κράκερς, μπισκότα, ποπ-κορν, δημητριακά (π.χ.κορν-φλέικς), τυριά, αλλαντικά, λουκάνικα, πατατάκια, κρουασάν βουτύρου, βάφλα, αρτοπαρασκευάσματα, κονσέρβες, γεύματα από εστιατόρια.
- Γάλα και γαλακτομικά προϊόντα Τα κατοικίδια παρουσιάζουν ένδεια στο ένζυμο λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη κατά τη διαδικασία της πέψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λακτόζη του γάλακτος να μη διασπάται, έτσι προκαλείται πρόβλημα στο έντερο. Τα ζώα παρουσιάζουν διάρροιες οι οποίες μπορεί να τα αφυδατώσουν και να τα εξαντλήσουν.
- Γλυκά Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, christmas cake, σοκολατάκια, μπισκότα, είναι μερικά από τα γλυκά που συνοδεύουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Όλα περιέχουν ζάχαρη, άλλα σε μικρότερη και άλλα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν και η πρόσληψη ζαχαρης από τα ζώα δεν δημιουργεί εμφανές πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, δημιουργεί σκαμπανέβασμα στη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, με τα επανειλλημένα σκαμπανεβάσματα στη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, το κατοικίδιο σας μπορεί να οδηγηθεί στην παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη.
- Κρεμμύδι και Σκόρδο Και τα δύο είναι πολύ τοξικά για τον τετράποδο φίλο σας, αφού προκαλούν αιμολυτική αναιμία, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (κύτταρα υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματος).
- Αλκοόλ Δεν είναι τρόφιμο, ωστόσο συνοδεύει πάντα το γιορτινό τραπέζι. Το αλκοόλ προκαλεί διάρροια, εμετό, τρέμουλο, απώλεια συντονισμού κινήσεων, δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγή pH αίματος, καταστολή κεντρικού νευρικού συστήματος, κώμα και θάνατο.
Καλές γιορτές σε εσάς και τους τετράποδους φίλους σας!
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
0 comments:
Post a Comment