Tuesday, December 6, 2016

Κατοικίδιο για Χριστουγεννιάτικο Δώρο;


Πλησιάζουν Χριστούγεννα και όλοι σκεφτόμαστε
τι δώρο θα κάνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Την τιμητική τους, βεβαίως, έχουν τα παιδιά που με ενθουσιασμό περιμένουν το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη, αφού καιρό πριν έχουν ήδη αποφασίσει τι θέλουν γράφοντας το καθιερωμένο γράμμα στον Κόκκινο Γέροντα.

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ζητάνε ένα κατοικίδιο για δώρο Χριστουγέννων. Οι γονείς ακολουθούν τις επιθυμίες των παιδιών τους σε μια προσπάθεια να νιώσουν χαρούμενα και ικανοποιημένα με το δώρο τους. Σκυλάκια και γατάκια (συνήθως), αλλά και κουνελάκια, ψάρια, χελώνες και πουλιά (λιγότερο συχνά), βρίσκουν μια στέγη και μια οικογένεια να τους περιμένει με χαρά!
Τι γίνεται όμως όταν οι γιορτές περάσουν και όλοι επιστρέψουν ξανά στην καθημερινή τους ρουτίνα; Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και τις εξωσχολικές υποχρεώσεις, ενώ οι γονείς στη δουλειά, την φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού. Ο ενθουσιασμός πέρασε, τα παιδιά ψάχνουν για καινούργιο "παιχνίδι"...και τι έμεινε: Οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες που συνοδεύουν την απόκτηση ενός κατοικιδίου. Κανείς δεν τις είχε υπόψην, κανείς δεν τις είχε υπολογίσει από πριν!

Ξαφνικά η χαρά της απόκτησης ενός κατοικιδίου γίνεται "βάρος" στην οικογένεια. Όμως το δώρο αυτό δεν επιστρέφεται, ούτε μπορεί να φυλαχθεί σε μια ντουλάπα. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, αυτό το συναισθανώμενο ον που είχε βρει μια στέγη και μια οικογένεια να το περιμένει, καταλήγει στους δρόμους με την δύστυχη μοίρα του αδέσποτου να τον συνοδεύει. 

Αυτά τα Χριστούγεννα γίνε υπεύθυνος! Σκέψου, πρωτού δωρίσεις ένα ζωάκι!

Η απόκτηση ενός κατοικιδίου συνοδεύεται από ευθύνες και υποχρεώσεις! Τα παιδιά πολλές φορές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές. 
Ένα κατοικίδιο χρειάζεται τροφή, νερό, προστασία από τις καιρικές συνθήκες, φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, ηλεκτρονική σήμανση. Με ένα κατοικίδιο απαιτείται η τήρηση κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου. Με το κατοικίδιο απαιτείται η μέριμνα για τον καθαρισμό του, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του, την μέριμνα για την στείρωση για αποφυγή του ανεξέλεκτου πολλαπλασιασμού του. Ένα κατοικίδο χρειάζεται την παρουσία σου...καθημερινά...γιατί εξαρτάται από εσένα! 
Ένα κατοικίδιο χρειάζεται χρόνο, φροντίδα και αγάπη! Εσύ μπορείς;

Κάθε χρόνο, λίγους μήνες μετά τα Χριστούγεννα παρατηρείται το φαινόμενο της σταδιακής αύξησης των αδέσποτων ζώων στους δρόμους, για να κορυφωθεί τον Ιούλιο, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η μοίρα αυτών των ζώων καθόλου εύκολη! Πεινάνε, τρέφονται με ακατάλληλα υπολλείματα σκουπιδιών, αρρωστούν, εξουθενώνονται, κάποια δηλητηριάζονται, άλλα τραυματίζονται ή πεθαίνουν σε τροχαία ατυχήματα, ενώ άλλα θανατώνονται ή καταλήγουν σε κλουβιά καταφυγείου. Σίγουρα κανένα κατοικίδιο δε θα μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η ωραία οικογενειακή ατμόσφαιρα που αντίκρισε εκείνη τη μέρα των Χριστουγέννων θα κατέληγε σε μια σκληρή, μοναχική πάλη για επιβίωση στους δρόμους μιας πόλης. 

Φέτος τα Χριστούγεννα, δώσε την χαρά στα παιδιά σου με ένα διαφορετικό τρόπο. Χάρισε τους  την παρουσία σου, την αγάπη σου, και ξόδεψε χρόνο για παιχνίδι και δραστηριότητες μαζί τους. Κάνε όλα αυτά που ξεχνάς να κάνεις στην καθημερινότητα ενώ αυτά σε χρειάζονται. Χάρισε τους στιγμές και αναμνήσεις που κρατάνε για πάντα. Αντίθετα, ο ενθουσιασμός για τα κατοικίδια δώρα κρατάει λίγο και κοστίζει ζωές! Φέτος, θυμήσου...τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!

Τα κατοικίδια είναι για μια ζωή...όχι μόνο για τα Χριστούγεννα!

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου 
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment