Sunday, July 31, 2016

Ταυρομαχίες - Όταν η ματωμένη κτηνωδία αποκαλείται "Τέχνη"


25.000 ταύροι, θανατώνονται σε ταυρομαχίες κάθε χρόνο. Ο ταύρος, πριν δολοφονηθεί, περνά μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, ενώ το κοινό παρακολουθεί τον αργό θάνατο ενός περήφανου ζώου. Όμως, οι διοργανωτές βαφτίζουν αυτή την αισχρή παράσταση "τέχνη". 

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του φιλοζωικού κινήματος, έχουν πληθήνει οι φωνές που διαφωνούν με αυτό το βάρβαρο "έθιμο". Χιλιάδες άνθρωποι, ακτιβιστές, οργανώσεις προστασίας ζώων και οικολογικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση των ταυρομαχιών.

Στην αντίπερα όχθη, η μειοψηφία. Μια καλά στημένη βιομηχανία διακίνησης μεγάλων ποσών που βαφτίζει "παράδοση" το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Την ίδια στιγμή που αυτή η βιομηχανία πλουτίζει, τα θετικά αποτελέσματα στην ισπανική οικονομία είναι μικρά έως πενιχρά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια βλέποντας την επιχείρηση τους να καταρρέει, δεν αρκέστηκαν στα μειωμένα κέρδη αλλά ζητούν κρατική υποστήριξη και χορηγίες για να καλύψουν μεγάλα μέρη των εξόδων τους. Η ελίτ των ταυρομαχιών διακινεί το χρήμα: εισιτήρια απλά και διαρκείας, τηλεοπτικά δικαιώματα, μουσεία ταυρομαχιών, σχολές ταυρομάχων, χορηγοί, παράλληλες εκδηλώσεις. Τα κρατικά κονδύλια χρησιμοποιούνται σε: σχολές ταυρομαχιών, μουσεία ταυρομαχιών, διαφήμιση, μάρκετινγκ, ομάδες υποστήριξης ταυρομαχιών.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζω την δική μου θέση η οποία είναι σαφής: διαφωνώ κάθετα με τη διεξαγωγή ταυρομαχιών και με όσους ονομάζουν "παράδοση", "έθιμο" ή "τέχνη" μια ματωμένη φιέστα! Κι όπως δήλωσε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Ισπανίας, ο Μανουέλ Βιθέντ, "Θα παραδεχτώ ότι η ταυρομαχία είναι τέχνη αν αναγνωριστεί κι ο κανιβαλισμός ως γαστρονομία".

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ταυρομαχίες δεν γίνονται μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε Πορτογαλία, νότια Γαλλία, Ν.Αμερική (Μεξικό, Εκουαδόρ, Βολιβία, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα, Παναμά). Οι ταυρομαχίες αρχίζουν τον Μάρτιο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο. Συνήθως, η ώρα έναρξης είναι 5 το απόγευμα γι' αυτό τα εισιτήρια κοστίζουν ανάλογα με το αν οι θέσεις βρίσκονται στον ήλιο ή τη σκιά. Ένα εισιτήριο διαρκείας στον ήλιο μπορεί να κοστίσει από 750 έως 1200 ευρώ, ενώ ένα εισιτήριο σε σκιερό μέρος 1500 έως 3000 ευρώ. Αν σκεφτείτε πόσες αρένες  υπάρχουν και ότι η χωρητικότητα σε κάθε μια είναι από 14 000 μέχρι 24 000 ατόμων μπορείτε να αναλογιστείτε την οικονομική πλευρά του "θεάματος".

Το τελετουργικό της ταυρομαχίας χωρίζεται σε τρία μέρη "τέρθιος". Στο πρώτο μέρος, αφού καλύψουν με βαζελίνη τα μάτια του ταύρου, βγαίνει στην αρένα και ο ταυρομάχος "ματαδόρ", χρησιμοποιώντας ένα ύφασμα, κάνει χορευτικές φιγούρες ξεγελώντας τον ταύρο χωρίς να τον τραυματίζει. Ακολούθως, εισέρχονται στην αρένα οι δύο "πικαδόρες" πάνω σε άλογα προστατευμένα με πανοπλίες . Ο ταυρομάχος οδηγεί τον ταύρο πότε στον ένα και πότε στον άλλο "πικαδόρ" οι οποίοι κρατώντας μια ξύλινη λόγχη 2 μέτρα που καταλήγει σε μεταλλική ακίδα 8 εκατοστών, καρφώνουν τον ταύρο στην ραχοκοκαλιά για να του προκαλέσουν αιμορραγία.
 Στο δεύτερο μέρος εισέρχονται στην αρένα οι δύο "μπαντεριγέρος" οι οποίοι καρφώνουν στην πλάτη του ταύρου 6 ξύλινες λόγχες με μεταλλική ακίδα που σκοπό έχουν να προκαλέσουν αιμορραγία στον ταύρο.

Ακολουθεί το τελευταίο τέρθιο όπου αρχικά ο ματαδόρ κάνει διάφορες κινήσεις με το κόκκινο πανί για να εξαντλήσει τελείως τον ήδη εξουθενωμένο ταύρο και ακολούθως με ένα ξίφος 60-80cm τον καρφώνει από πάνω (μεταξύ των ωμοπλατών) με κατεύθυνση προς τα κάτω, στην καρδιά. Αν δεν καταφέρει να σκοτώσει τον ταύρο με την πρώτη προσπάθεια, προσπαθεί δεύτερη ή και τρίτη φορά. Αν παρόλα αυτά ο πεσμένος στο έδαφος ταύρος είναι ακόμα ζωντανός, μπαίνει στην αρένα ο βοηθός για να καρφώσει ένα μεταλλικό μαχαίρι στο σβέρκο του ζώου δίνοντας το οριστικό τέλος στην αγωνία του άτυχου τετράποδου.

Σε κάθε ταυρομαχία συνήθως υπάρχουν 3 ταυρομάχοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν από δύο ταύρους ο καθένας, βγαίνοντας στην αρένα εναλλάξ. Οι νεκροί ταύροι ανασύρονται εκτός αρένας, τεμαχίζονται και το κρέας τους πωλείται επί τόπου στο κοινό.

                                
Αν το κοινό είναι ενθουσιασμένο με το "θέαμα" κουνάει τα μαντίλια και ο πρόεδρος δίνει εντολή να κοπούν τα αυτιά και η ουρά του ταύρου για να δοθούν ως τρόπαιο στον ματαδόρ. Ακολούθως, οι πόρτες ανοίγουν και ο κόσμος σηκώνει στους ώμους του τον ταυρομάχο και όλοι φωνάζουν "όλε".
Το κόκκινο χρώμα της μουλέτας, του πανιού δηλαδή, δεν επιλέκτηκε γιατί εξαγριώνει τον ταύρο. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο ταύρος δε βλέπει όλα τα χρώματα όπως ο άνθρωπος, λόγω αχρωματοψίας. Η αλλαγή του χρώματος της μουλέτας από λευκή που ήταν πριν τον 20ο αιώνα σε κόκκινη, έγινε καθαρά για λόγους αισθητικής αφού γέμιζε με λεκέδες αίματος. Την ίδια εποχή άρχισαν να χρησιμοποιούνται και οι πανοπλίες στα άλογα. Ναι, μέχρι τότε τα άλογα έμπαιναν ακάλυπτα στην αρένα και μπορείτε να σκεφτείτε τις συνέπειες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ζητά την απαγόρευση των ταυρομαχιών. Ακόμα και πολλοί Ισπανοί δεν συμφωνούν με σκοπιμότητα μιας τέτοιου είδους φιέστας. Γι' αυτό, χρόνο με το χρόνο όλο και λιγότερος κόσμος συμμετέχει ή παρακολουθεί τις ταυρομαχίες. Η Βαρκελόνη, είναι η πρώτη πόλη της Ισπανίας που απαγόρευσε τις ταυρομαχίες (2004) και αργότερα, η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλη την Καταλονία.
Κλείνοντας, θα αναφερθώ σε μια φράση του Ισπανού Μανουέλ Βιθέντ "Η 'Τέχνη' της ταυρομαχίας συνίσταται στο να μετατραπεί ένα όμορφο ζώο μέσα σε είκοσι λεπτά σε έναν κεφτέ που αιμορραγεί μπροστά σε ένα κοινό που νιώθει αγαλλίαση".


Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

Thursday, July 28, 2016

7 Κανόνες Αυτοάμυνας σε Επίθεση Σκύλου


  1. Ψυχραιμία!

Tuesday, July 26, 2016

8 Παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση στο σκύλο και στη γάτα



Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων ή γάτων ανησυχούν για την τριχόπτωση που παρουσιάζει

Sunday, July 24, 2016

Γάτα - Συνέπειες παχυσαρκίας στην υγεία

                                        
Παχυσαρκία ορίζεται ως η πάθηση που προκαλείται από

Wednesday, July 20, 2016

FIV / AIDS στις γατες


Η επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV) είναι ένα θανατηφόρο λοιμώδες

Monday, July 18, 2016

Υοθετημένο Doberman σώζει τη ζωή του 17 μηνών κοριτσιού της οικογένειας


Η Catherine Svilicic παρακολουθεί την 17 μηνών κόρη της να παίζει στην αυλή

Sunday, July 17, 2016

Λεϊσμανίαση σκύλου - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!


Τι είναι;
Είναι ένα θανατηφόρο νόσημα που

Friday, July 15, 2016

Ο Σκυλος που του δωθηκε μια δευτερη ευκαιρια στη ζωη... (βιντεο)


Η Miley είναι ένα Husky σκυλί που βρέθηκε παρατημένο σε ένα σκουπιδότοπο να κάθετε πάνω σε ένα σωρό από σκουπίδια. Ήταν φοβαρά αδύνατη, εξουθενωμένη και είχε δερματικά προβλήματα. 
Ο Hagar και η Audrey, το ζευγάρι που την εντόπισε, σε συνεργασία με το Hope for Paws ανέλαβαν τη θεραπεία και τη φροντίδα της. Δείτε πως είναι ένα χρόνο μετά....


Παρολιγο ακυρωση αγωνα ποδηλασιας απο κοπαδι Λαμα


Αναστάτωση προκάλεσε ένα κοπάδι Λάμα αφού

Thursday, July 14, 2016

Doberman πέθανε αφού πρώτα εσωσε μια οικογενεια απο τις κομπρες


Άλλη μια ιστορία για τον πιστό φίλο του ανθρώπου

Θαλασσια χελωνα καρετα - χρονια ρεκορ το 2016 στη Ζακυνθο


Χρονιά ρεκόρ αναδικνύεται το 2016 για τις χελώνες στα Σεκάνια και στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), αφού οι φωλιές τους έχουν ξεπεράσει τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας.
482 φωλιές στα Σεκάνια και 1021 συνολικά στο ΕΘΠΖ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝΑ.
Πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή.
Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και να γεμίσουν τα Σεκάνια "γεννητούρια"!
http://www.wwf.gr/news/1846-2016-07-13-08-19-04

Sunday, July 10, 2016

Σκυλος - Κανονες για ασφαλη βολτα


  • Η βόλτα του σκύλου πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδεία ιδιοκτήτη και χρήση λουριού.
  • Το λουρί πρέπει να έχει μικρό μήκος έτσι ώστε το ζώο να περπατάει δίπλα στον ιδιοκτήτη. Αυτό βοηθά τον ιδιοκτήτη να έχει έλεγχο στη βόλτα, με αποτέλεσμα να αποτρέπει το ζώο του στην κατάποση φόλας, τραυματισμού από άλλα ζώα κτλ.Το λουρί αυξομειώμενου μήκους δεν προτείνεται γιατί εχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει να μαζεύει τα περιττώματα του ζώου σε περίπτωση που αφοδεύσει. Τα κόπρανα φέρουν παράσιτα που μολύνουν το περιβάλλον, τα  υπολοιπα ζώα, ακόμα και το ίδιο ζώο όταν περάσει ξανά από το ίδιο σημείο. Φρόντισε λοιπόν να διατηρείς καθαρό το περιβάλλον. 
  • Η βόλτα πρέπει να γίνεται σε καθαρά μέρη π.χ. πεζοδρόμιο. Αποφεύγονται χώροι με πολλά χόρτα ή ακαθαρσίες γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από αντικείμενα, αλλεργίες, δηλητηρίασης, ωτίτιδας κ.α.
  • Το ζώο πρέπει να φέρει ειδικό προστατευτικό κολάρο ή να έχει πάρει αντιπαρασιτική αγωγή για τα εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους, κουνούπια).
  • Ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίσει για την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση του σκύλου έτσι ώστε να είναι εξοικιωμένος με θορύβους, άλλους ανθρώπους και ζώα.
  • Ζώα που δεν φέρουν λουρί ή δεν συνοδεύονται από τον ιδοκτητη στην βόλτα έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν από άλλο ζώο, να χτυπηθούν από αυτοκίνητο, να δηλητηριαστούν (φόλες,ποντικοφάρμακα, φυτοφάρμακα, χημικά φάρμακα κ.α.), να δαγκωθούν από φίδι, να τραυματιστούν από αντικείμενα, να πάθουν αλλεργικό σοκ κ.α.



Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Sunday, July 3, 2016

Κανονες ορθης συμπεριφορας για να εχετε το σκυλο σας στην παραλια

·                    

            
            Επιλέγουμε παραλία που επιτρέπονται οι σκύλοι

Ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος με λουρί σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη για να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους αλλά και για να τον προστατεύσουμε από πιθανούς κινδύνους (π.χ. δάγκωμα από άλλους σκύλους, φόλες κ.α.).

Ο σκύλος πρέπει να έιναι εμβολιασμένος και να φέρει ηλεκτρονική σήμανση (chip). Αυτά πρέπει να είναι καταχωρημένα στο βιβλιάριο υγείας του ζώου και ο ιδιοκτήτης να το παρουσιάσει σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του ζώου σε περίπτωση που αφοδεύσει. Τα περιττώματα πρέπει να κλείνονται σε σακούλα και να απομακρύνονται από την παραλία (κάδοι σκουπιδιών).

Η συνήθεια του σκύλου να τινάζει το σώμα του μετά το κολύμπι στην θάλασσα δεν πρέπει να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνά γι’ αυτό.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην παραλία π.χ. γαυγίσματα,επίθεση σε άλλα ζώα ή σε ανθρώπους.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνούν έτσι ώστε το ζώο να έχει στη διάθεση του πόσιμο νερό συνεχώς και να μην επιτρέπουν στο ζώο τους να πίνει θαλασσινό νερό το οποίο μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα όπως γαστρίτιδα, γαστρικά έλκη κ.α.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να λάβουν υπόψην τους ότι η αυξημένη ή συνεχόμενη έκθεση του ζώου στη ζέστη και τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε να μειώνουν την έκθεση του ζώου στον ήλιο και τη ζέστη προσφέροντας σκιερό μέρος και πόσιμο νερό.

Το παιχνίδι στην πραλία αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας γιατί το ζώο εκτείθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

Πρέπει να προτιμώνται οι πρωινές ή απογευματινές ώρες και να αποφεύγονται οι μεσημεριανές (μειώνεται ο κινδυνος θερμοπληξίας).

Ο ιδιοκτήτης, όταν το ζώο τελειώσει το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να το ξεπλύνει με κανονικό νερό . Ακολούθως, να στεγνώσει το τρίχωμα του ζώου με χλιαρό αέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα.


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

Friday, July 1, 2016

Ενυδρειο ~ Ψαρι Μονομαχος

Το ψάρι μονομάχος (ή Siamese Fighting Fish ή Betta Splendens) είναι εντυπωσιακό ψάρι του γλυκού νερού και συναντάται συχνά σε ενυδρεία.  Κατάγεται από την περιοχή του Σιάμ, από την οποία πήρε το όνομα του.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των χαρακτηριστικών μεγάλων πτερυγίων του και των εξωτικών χρωμάτων που έχει (κόκκινο, μπλέ, πορτοκαλί, κίτρινο, τιρκουάζ, πράσινο, άσπρο, μαύρο κ.α). Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 6-7cm και ζει περίπου 5 χρόνια. 
Ο μονομάχος είναι αρκετά ήρεμο ψάρι όταν ζει μόνο του, ιδίως όταν στο ενυδρείο υπάρχει χώρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κρύβεται. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός όταν συναντήσει άλλο μονομάχο ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Η επίθεση μεταξύ δύο μονομάχων αρκετές φορές καταλήγει στο θάνατο του ενός. Συνήθως το αρσενικό επιτίθεται σε άλλο αρσενικό ή σε θηλυκό. Αρκετές φορές μπορεί να γίνει επιθετικός ακόμα και με την αντανάκλαση του στον καθρέφτη.
Η ιδανική θερμοκρασία νερού για ένα μονομάχο είναι 23-27 βαθμοί κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν  σε λήθαργο ή να πεθάνουν. Στα μικρά ενυδρεία η θερμοκρασία του νερού αλλάζει γρήγορα οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το PH του νερού πρέπει να είναι σχεδόν ουδέτερο (~7).
Ο μονομάχος χρειάζεται ένα ενυδρείο που θα είναι ανοιχτό στο πάνω μέρος για να μπορεί να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού για οξυγόνο, ωστόσο το νερό δεν πρέπει να είναι μέχρι πάνω γιατί μπορεί να πηδήξει έξω από την γυάλα. Μέσα στο ενυδρείο χρειάζεται να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορεί να κρύβεται (ένα φυτό, ένας βράχος κτλ).
Η διατροφή του πρέπει να είναι καλής ποιότητας ειδική τροφή για μονομάχους. 


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου