Sunday, July 3, 2016

Κανονες ορθης συμπεριφορας για να εχετε το σκυλο σας στην παραλια

·                    

            
            Επιλέγουμε παραλία που επιτρέπονται οι σκύλοι

Ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος με λουρί σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη για να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους αλλά και για να τον προστατεύσουμε από πιθανούς κινδύνους (π.χ. δάγκωμα από άλλους σκύλους, φόλες κ.α.).

Ο σκύλος πρέπει να έιναι εμβολιασμένος και να φέρει ηλεκτρονική σήμανση (chip). Αυτά πρέπει να είναι καταχωρημένα στο βιβλιάριο υγείας του ζώου και ο ιδιοκτήτης να το παρουσιάσει σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του ζώου σε περίπτωση που αφοδεύσει. Τα περιττώματα πρέπει να κλείνονται σε σακούλα και να απομακρύνονται από την παραλία (κάδοι σκουπιδιών).

Η συνήθεια του σκύλου να τινάζει το σώμα του μετά το κολύμπι στην θάλασσα δεν πρέπει να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνά γι’ αυτό.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στην παραλία π.χ. γαυγίσματα,επίθεση σε άλλα ζώα ή σε ανθρώπους.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνούν έτσι ώστε το ζώο να έχει στη διάθεση του πόσιμο νερό συνεχώς και να μην επιτρέπουν στο ζώο τους να πίνει θαλασσινό νερό το οποίο μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα όπως γαστρίτιδα, γαστρικά έλκη κ.α.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να λάβουν υπόψην τους ότι η αυξημένη ή συνεχόμενη έκθεση του ζώου στη ζέστη και τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία. Πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε να μειώνουν την έκθεση του ζώου στον ήλιο και τη ζέστη προσφέροντας σκιερό μέρος και πόσιμο νερό.

Το παιχνίδι στην πραλία αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας γιατί το ζώο εκτείθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

Πρέπει να προτιμώνται οι πρωινές ή απογευματινές ώρες και να αποφεύγονται οι μεσημεριανές (μειώνεται ο κινδυνος θερμοπληξίας).

Ο ιδιοκτήτης, όταν το ζώο τελειώσει το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να το ξεπλύνει με κανονικό νερό . Ακολούθως, να στεγνώσει το τρίχωμα του ζώου με χλιαρό αέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα.


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

0 comments:

Post a Comment