Sunday, July 24, 2016

Γάτα - Συνέπειες παχυσαρκίας στην υγεία

                                        
Παχυσαρκία ορίζεται ως η πάθηση που προκαλείται από
την υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ως υπέρβαρη θεωρείται μια γάτα που το σωματικό της βάρος ξεπερνά το 10% του ενδεδειγμένου φυσιολογικού και ως παχύσαρκη όταν ξεπερνά το 20%.


Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι ένα σοβαρό ορμονικό νόσημα που παρουσιάζεται συχνά στις ενήλικες και υπερήλικες γάτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης του διαβήτη.

Δερματοπάθειες
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και διαφόρων προβλημάτων στο δέρμα. Οι παχύσαρκες γάτες δεν μπορούν να ασχοληθούν με την περιποίηση του τριχώματος (φυσιολογικά αποτελεί καθημερινή ενασχόληση για τις γάτες), λόγω έλλειψης ευλυγισίας. Επίσης, οι υπέρβαρες γάτες δυσκολεύονται να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να ξαπλώνουν περισσότερες ώρες. Έτσι, το δέρμα στις περιοχές που δέχονται το βάρος της κατάκλισης, γίνεται πολύ ευαίσθητο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται πληγές. Αλωπεκία, κνησμός, διάφορες μορφές δερματίτιδας, δερματοφυτίαση, είναι μερικά από τα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπέρβαρες γάτες.

Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα
Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει επίδραση στον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος. Επίσης, η αυξημένη ποσότητα λίπους στον οργανισμό, δυσχεραίνει το έργο των μυών που συμβάλλουν στη διαδικασία της αναπνοής.

Ορθοπαιδικά προβλήματα

Η επιβάρυνση των αρθρώσεων λόγω της αύξησης του βάρους, αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ορθοπαιδικών προβλημάτων. Σε αντιθέση με τους σκύλους, ο ιδιοκτήτης μιας γάτας είναι δύσκολο να εντοπίσει το πρόβλημα λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του ζώου. Γάτες που πονούν ή χωλαίνουν απλά ξαπλώνουν περισσότερη ώρα ή κρύβονται. Αντίθετα, στους σκύλους, ακόμα και μικρά ορθοπαιδικά προβλήματα μπορόυν να γίνουν αισθητά, αν όχι μέσα στο σπίτι, σίγουρα στη βόλτα.

Προβλήματα με το ήπαρ
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την ηπατική λιπίδωση στις γάτες που είναι παχύσαρκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η αύξηση του βάρους δεν είναι ο μόνος παράγοντας πρόκλησης αυτού του νοήματος.

Νεοπλάσματα
Έρευνες που έχουν γίνει το 2005 συνδέουν την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας νεοπλάσματος στις γάτες. Ανάλογες έρευνες έχουν γίνει και στον άνθρωπο, αλλά και σε άλλα είδη ζώων, με ανάλογα αποτελέσματα. Λίπωμα, μαστοκύττωμα, αδενοκαρκίνωμα, καρκίνος του μαστού είναι μερικά από τα νεοπλάσματα που έχουν αναφερθεί.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Το 1998, οι έρευνες έδειξαν ότι οι παχύσαρκες γάτες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά να παρουσιάσουν διάρροια από τις γάτες με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι έρευνες που ακολούθησαν το 2005, συσχέτισαν την παχυσαρκία στις γάτες με διάφορα προβλήματα όπως κολίτιδα, μεγάκολο, φλεγμονή των πρωκτικών σάκων, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και δυσκοιλιότητα.

Προβλήματα με το ουροποιητικό
Η παχυσαρκία θεωρείται ως ένας από τους παράγοντες πρόκλησης των πιο κάτω νοσημάτων: κυστίτιδα, ουρολιθίαση, νόσος του κατώτερου ουροποιητικόυ της γάτας, λοίμωξη του ουροποιητικού, απόφραξη του ουροποιητικού. Επίσης, οι αλλάγές που προκαλέι η παχυσαρκία στην λειτουργία της καρδιάς επηρεάζει την αιμάτωση και κατ' επέκταση τη λειτουργία των νεφρών.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου


0 comments:

Post a Comment