Sunday, June 26, 2016

Διαταση και Στροφη Στομαχου

Είναι μια παθολογική κατάσταση που
απειλεί άμεσα τη ζωή του ζώου και αφορά σκύλους κυρίως μεγαλόσωμων φυλών με βαθύ θώρακα (Doberman pinscher, German Shepherd, Husky κ.α.). Κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, το στομάχι φουσκώνει και στρέφεται γύρω από τον επιμήκη άξονα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η φυσιολογική ροή του περιεχομένου του στομάχου προς το έντερο και να δημιουργούνται σοβαρά προβήματα στην αιμάτωση του. Επίσης, δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα καταλήγουν σε καρδιακή ανακοπή και θάνατο του ζώου.

Τα  συμπτώματα είναι κατάπτωση, ταχυκαρδία, αναπνευστική δυσχέρια (δυσκολία στην αναπνοή), προσπάθειες για έμετο χωρίς αποτέλεσμα, σιαλόρροια και διόγκωση της κοιλιάς.


Παράγοντες που προδιαθέτουν στη διάταση και στροφή στομάχου:      
  • Φυλή σκύλου (λόγω ανατομικής θέσης στομάχου σε βαθύ θώρακα) 
  • Άσκηση του ζώου σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών πρίν ή μετά την κατανάλωση     φαγητού
  • Κατάποση ξένων σωμάτων, γρήγορη κατάποση τροφής ή/και νερού, λήψη τροφής από ύψος,παράθεση ενός γεύματος τη μέρα 
  •  Νευρική ιδιοσυγκρασία ζώου


Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αφορά επείγουσα συντηριτική και ακολούθως χειρουργική αντιμετώπιση. Η διάταση και στροφή στομάχου είναι μια οξεία και θανατηφόρος παθολογική κατάσταση. Ακόμα και η λήψη θεραπευτικών μέτρων δε μηδενίζει την πιθανότητα του θανάτου αλλά αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ζώου! Απουσία ή καθυστέρηση λήψης θεραπευτικών μέτρων καταλήγει πάντα σε θάνατο του ζώου. Άρα, η προσοχή πρέπει να εστιάζεται στην πρόληψη (αποφυγή των πιο πάνω προδιαθετικών παραγόντων).

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου
Ακτινογραφία σκύλου με Διάταση και Στροφή Στομάχου
Το στομάχι διακρίνεται στο κέντρο ως ένας μεγάλος
κυκλικός σχηματισμός.

0 comments:

Post a Comment