Friday, September 9, 2016

Οι γορίλες στη λίστα με τα απειλούμενα είδη



Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε την
ανανεωμένη "Κόκκινη Λίστα" για τα απειλούμενα είδη του πλανήτη. Αυτή περιλαμβάνει 82954 είδη φυτών και ζώων, εκ των οποίων 23928 απειλούνται με εξαφάνιση. Στην "Κόκκινη Λίστα" έχει ενταχθεί και ο γορίλας της ανατολικής Αφρικής.

Το μεγαλύτερο πρωτεύον του κόσμου, έχει γίνει θύμα λαθροκυνηγών και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός του είδους αυτού παρουσίασε μείωση 70% τα τελευταία 20 χρόνια με αποτελέσμα σήμερα να έχουν παραμείνει μόνο 5000. Η IUCN εκφράζει τις ανησυχίες της αφού καμιά κυβέρνηση δεν έχει δει ζεστά το θέμα για τη σωτηρία του είδους αυτού, σε αντίθεση με το γιγάντιο πάντα που χάριν στο δύσκολο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση της Κίνας φέτος έχει αλλάξει κατηγορία από "απειλούμενο" σε "ευάλωτο".

Εκτός από το γορίλα της ανατολικής Αφρικής, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα τρία από τα έξι είδη μεγάλων πιθήκων (ο γορίλας της δυτικής Αφρικής, οι ουρακοτάγκοι της Βόρνεο και οι ουρακοτάγκοι της Σουμάτρα). Και τα τέσσαρα αυτά είδη αντιμετωπίζουν κρίσιμη απειλή, αφού βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Κίνδυνο απειλής αντιμετωπίζουν ακόμα δύο πρωτεύοντα, ο χιμπατζής και ο μπονόμπο.
Η λίστα της IUCN δεν περιλαμβάνει όλα τα είδη του πλανήτη, όμως θεωρείται μια πολύ αντιπροσωπευτική ένδειξη της βιοποικιλότητας της Γης, γι' αυτό ονομάζεται και "βαρόμετρο ζωής".



0 comments:

Post a Comment