Thursday, March 1, 2018

Κατοικίδια ~ 5 Συμβουλές για την Άνοιξη


Η Άνοιξη είναι επίσημα πλεόν γεγονός και αρχίζει σιγα-σιγά
να δείχνει τα πρώτα της σημάδια! Η φύση αρχίζει να ζωντανεύει και πάλι, ενώ οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν μεγαλύτερες βόλτες αφού ο καιρός το επιτρέπει! Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να αποφύγουμε τους κινδύνους που κρύβει η άνοιξη για τον σκύλο και τη γάτα μας;
Η Κτηνίατρος Δρ Δήμητρα Σωφρονίου μας δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια του κατοικιδίου μας!
  • Οι κάμπιες (μαρτούθκια) κατεβαίνουν από τα κουκούλια των δέντρων και τρυπώνουν στη γη για να μετατραπούν σε πεταλούδες. Ωστόσο, στην επιφάνεια τους φέρουν μια πρωτείνη εξαιρετικά τοξική, η οποία διασπείρεται στο έδαφος και τα χόρτα. Τα κατοικίδια, και κυρίως οι σκύλοι, έρχονται σε επαφή με την τοξίνη είτε γιατί μοιρίζονται ή γλύφουν τις κάμπιες, είτε γιατί περπατάνε και περιφέρονται σε σημεία που έχει περάσει μια κάμπια αφήνωντας την τοξίνη της. Στα ζώα μπορεί να προκληθεί σήψη, νέκρωση και πτώση της γλώσσας ή αλλεργική αντίδραση και αναφυλακτικό σοκ.
  • Οι μέλισσες αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς και προκαλούν την περιέργεια στους τετράποδους φίλους μας που τις κυνηγούν, τις μυρίζονται ή προσπαθούν να παίξουν μαζί τους. Αυτό όμως τους βάζει σεμπελάδες γιατί οι μέλισσες δεν αστιεύονται. Πολλοί σκύλοι και γάτες παθαίνουν αναφυλαξία μετά από τσίμπημα μέλισσας.
  • Τα φίδια ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και αρχίζουν να λιάζονται με σκοπό να ανακτήσουν τη χαμένη τους ενέργεια. Οι σκύλοι συνήθως τα πλησιάζουν για να δουν τι είναι και τα φίδια στην προσπάθεια τους να αμυνθούν τα δαγκώνουν. Το δάγκωμα του φιδιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσει θάνατο στον σκύλο.
  • Έξαρση παρουσιάζουν οι αλλεργίες την άνοιξη. Τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας αυξάνονται και οι ιδιοκτήτες που έχουν κατοικίδια επιρρεπή στις αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Αποφύγετε σε μέρη με χόρτα και ανθισμένα φυτά. Βολτάρετε με τον σκύλο σας σε καθαρά μέρη χωρίς να έρχεται σε επαφή με φυτά και χόρτα.
  • Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι κάνουν την εμφάνιση τους αισθητή αφού αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Τα εξωπαράσιτα αυτά παρασιτούν τους σκύλους και τις γάτες προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας αφού εκτός από την αναιμία που προκαλούν, μεταδίδουν σοβαρά, θανατηφόρα νοσήματα.

Καλή και ασφαλή άνοιξη σε όλους τους τετράποδους φίλους!

Επιμέλεια άρθρου
Δρ Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment