Tuesday, August 30, 2016
Thursday, August 25, 2016
Tuesday, August 23, 2016
Thursday, August 18, 2016
Tuesday, August 16, 2016
Friday, August 12, 2016
16 Tips - Εκδρομή με τον Σκύλο σας
Ετοιμάζεστε για απόδραση στο βουνό ή στη θάλασσα και θέλετε στην παρέα σας τον τετράποδο φίλο σας; Ρίξτε μια ματιά στις πιο κάτω συμβουλές που θα κάνουν το ταξίδι σας πιο ευχάριστο και ασφαλές.
- Μικροπλακέτα σήμανσης (microchip): Αν ο σκύλος σας δεν έχει μικροπλακέτα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί πριν την εκδρομή. Σε περίπτωση που κάτι παέι στραβά και χαθεί, θα είναι πιο εύκολο να σας εντοπίσουν και ο τετράποδος φίλος σας θα επιστρέψει και πάλι σε εσάς. Η διαδικασία τοποθέτησης της μικροπλακέτας είναι απλή και πρέπει πάντα να συνοδεύεται από καταγραφή του ζώου στις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία σας και να μπορούν να σας ενημερώσουν σε περίπτωση εντόπισης του.
- Έλεγχος υγείας: Βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας είναι υγιές και μπορεί να σας συνοδέψει. Άρρωστα ζώα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις καθώς η κατάσταση τους αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω του στρες της μεταφοράς.
- Αποπαρασίτωση: Με την έγκαιρη αποπαρασίτωση του ζώου πριν την εκδρομή, ο σκύλος σας θα αποφύγει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες (ψύλλοι, τσιμπούρια, φθείρες κ.α.). Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σκευάσματα και μπορείτε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο ζώο σας (χάπι, κολάρο, αμπούλα κτλ).
- Βιβλιάριο υγείας: Φροντίστε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του κατοικιδίου σας σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρχές για έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει ο ετήσιος εμβολιασμός και η αποπαρασίτωση (για εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα ) και φροντίστε να έχουν καταγραφεί στο βιβλιάριο.
- Τοποθετήστε ταυτότητα στο κολάρο του: Μια μεταλλική ταυτότητα που θα αναγράφει το κινητό σας τηλέφωνο, θα βοηθήσει στη γρήγορη επικοινωνία στην περίπτωση που χαθεί.
- Ενημερωθείτε για τον καιρό: Πριν ξεκινήσετε, δείτε το δελτίο καιρού για να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα στην εκδρομή. Ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια επιπλέον πράγματα για τον σκύλο σας π.χ.αδιάβροχο.
- Ψάξτε για διαμονή: Στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διανυχτερεύσετε κάπου, βρέιτε καταλύμα με την ένδειξη pet friendly, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε μαζί σας τον τετράποδο φίλο σας.
- Πρόσδεση στο αυτοκίνητο: Χρησιμοποιήστε επιστήθιο κολάρο με λουρί ή ειδική ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια έτσι ώστε να δέσετε σωστά τον σκύλο σας στο πίσω κάθισμα. Μην αφήνετε το ζώο σας ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο, είναι επικίνδυνο να τραυματιστεί ή να βρεθείτε σε μπελάδες. Αποφύγετε να βάλετε το σκύλο σας στο μπροστινό κάθισμα. Αν το μέγεθος του σκύλου σας, αλλά και του αυτοκινήτου σας, το επιτρέπει, τοποθετήστε καλύτερα το ζώο μέσα σε μεταφορικό- ταξιδιωτικό κλουβί.
- Λουρί εκτός αυτοκινήτου: Tο ζώο πρέπει να είναι πάντα δεμένο με λουρί, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο στη βόλτα. Το βουνό ή η θάλασσα κρύβουν κινδύνους που μπορείτε να αποφύγετε αν το ζώο βρίσκεται κοντά σας (τραυματισμός, δάγκωμα από φίδι ή άλλα ζώα, κατανάλωση θαλασσινού νερού, κατάπωση δηλητηρίου- φόλας, ατύχημα με αυτοκίνητο κ.α.)
- Αποφύγετε να βγαίνει έξω από το παράθυρο: Ο σκύλος απολαμβάνει να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο για να ανιχνεύει όλες τις μυρωδιές του αέρα. Ωστόσο, αρκετές φορές είναι επικίνδυνο και δημιουργεί προβλήματα. Το ζώο μπορεί να τραυματιστεί από αντικείμενα όπως κλαδιά ή άλλα αυτοκίνητα, μπορεί να εγκλωβιστεί στο παράθυρο πατώντας το κουμπί με τα πόδια του, μπορεί επίσης να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στα μάτια του όπως επιπεφυκίτιδα από τον αέρα, τραυματισμός από κλαδιά κτλ
- Μην αφήνετε τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο: Η παραμονή του ζώου μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε φούρνους με πολύ ψηλή θερμοκρασία. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει σε λίγα μόνο λεπτά.
- Μην ταϊσετε πριν το ταξίδι: Αρκετές φορές προκαλείται ζάλη ταξιδιού και στα ζώα. Φροντίστε το ζώο σας να έχει φάει αρκετές ώρες πριν την αναχώρηση σας (5-8 ώρες), έτσι ώστε να περάσει όσο πιο "ανώδυνα" γίνεται η ζάλη, χωρίς εμέτους ή άλλα προβλήματα.
- Βαλίτσα ζώου: Ετοιμάστε μια μικρή βαλίτσα για το κατοικίδιο σας και μην ξεχάσετε να βάλετε φαγητό, νερό, μπόλ, παιχνίδια, λουρί, ζώνη ασφαλέιας για το αυτοκίνητο, σακουλάκια για τις ακαθαρασίες του σκύλου, ρούχα, σαμπουαν κτλ.
- Φάρμακα: Αν το ζώο σας βρίσκεται κάτω από χρόνια αγωγή μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα του.
- Κουτί πρώτων βοηθειών: Πάρτε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί φροντίδα ο τετράποδος φίλος σας. Το κουτί πρέπει να περιέχει: τηλέφωνο κτηνιάτρου (τηλέφωνο επείγοντων περιστατικών κλινικής), ρολό γάζας, αποστειρωμένες γάζες, ψαλίδι, αιμοστατική σκόνη, βαμβάκι, μπατονέτες, γάντια μιας χρήσης, σύριγγες, κουβέρτα, αυτοκόλλητο επίδεσμο, μέλι, betadine, αντιβιοτική αλοιφή για το δέρμα, αντιβιοτική αλοιφή για τα μάτια, κορτιζόνη (χάπια, ένεση, αλοιφή, σπρέι), χάπια ενεργού άνθρακα, ατροπίνη, χάπια πρόκλησης εμέτου. Σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιουδήποτε προβλήματος παραμείνετε ψύχραιμοι και μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις. Πάρτε τηλέφωνο τον κτηνίατρο σας και σύμφωνα με τις οδηγίες του φροντίστε με επιτυχία το κατοικίδιο σας.
- Καθαρίστε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας! Δείξτε σεβασμό στο περιβάλλον και τους υπόλοιπους εκδρομείς! Μην αφήνετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας στο περιβάλλον. Φροντίστε να τις μαζεύετε σε σακούλες και ακολούθως πετάξτε τις σε κάδο σκουπιδιών!
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
Monday, August 8, 2016
Sunday, August 7, 2016
Thursday, August 4, 2016
Αγγλικό μπουλντόγκ - Επίσημα η πρώτη φυλή σε γονιδιακό (DNA) αδιέξοδο
Τις τελευταίες δεκαετίες τα αγγλικά μπουλντόγκ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε αρκετές χώρες. Από την μια, ο κόσμος δηλώνει ερωτευμένος με την εξωτερική εμφάνιση του ζώου, κι από την άλλη ένας σωρός από προβλήματα υγείας που το βασανίζουν εφόρου ζωής.
Στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, ο Νιλς Πίτερσεν και η ομάδα του συνέταξαν μια μελέτη προβληματιζόμενοι για την συνεχόμενη αύξηση στην συχνότητα κληρονομικών παθήσεων σε διάφορες φυλές σκύλων. Επέλεξαν να μελετήσουν το γονιδίωμα (DNA) του αγγλικού μπουλντόγκ, την κατεξοχήν νούμερο ένα φυλή με κληρονομικά προβλήματα υγείας. Στη μελέτη συμμετείχαν 102 καθαρόαιμα σκυλιά αυτής της φυλής. Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπίσουν αν υπάρχει αρκετή γονιδιακή ποικιλομορφία, κάτι που θα έδινε περιθώρια διόρθωσης κληρονομικών προβλημάτων που αφορούν την εμφάνιση και την υγεία του ζώου, μέσω επιλεγμένης αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα της μελέτης, καθόλου ενθαρρυντικά. Η έρευνα έδειξε πως η γονιδιακή ποικιλομορφία στα αγγλικά μπουλντογκ είναι πολύ χαμηλή, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη βελτίωση της κατάστασης υγείας των ζώων αυτών μέσω επιλογής.
Όμως, πως φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλες οι φυλές σκύλων έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο μέσω επιλογής. Τι εννοούμε με τον όρο επιλογή; Όλες οι φυλές σκύλων έχουν τους ίδιους πρόγονους. Όμως, στην πορεία, ο άνθρωπος μέσω επιλογής (επιλογή ζώων με ίδια χαρακτηριστικά και ακολούθως μεταξύ τους αναπαραγωγή) κατάφερε να μαζέψει συγκεκριμένα γονίδια που εκφράζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάποια ζώα, δημιουργώντας τις σημερινές φυλές σκύλων.
Όμως, τι πηγε στραβά; Για να επιτευχθεί αυτό, συνήθως ο αρχικός πληθυσμός που επιλέγεται για αναπαραγωγή είναι σχετικά μικρός (λίγων ατόμων). Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αρκετές αιμομιξίες και τελικά εκτός από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα έχει η τελική ομάδα ατόμων που θα δημιουργηθεί, θα κληρονομηθούν κι αρκετές παθολογικές μεταλλάξεις. Η κληρονομικότητα και η έκφραση των γονιδίων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πολλές φορές κάποιο χαρακτηριστικό που θέλουμε να υπάρχει σε ένα πληθυσμό, μπορεί να συνγκληρονομείται με κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ή να βοηθά στην έκφραση κάποιου άλλου γονιδίου, μη επιθυμητού.
Τι έγινε στην περίπτωση των αγγλικών μπουλντογκ; Το αγγλικό μπουλντόγκ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές σκύλων στον κόσμο, λόγω της έκφρασης του προσώπου που θυμίζει μικρού παιδιού αλλά και της συμπεριφοράς του. Οι αλλαγές στον σωματότυπο και τον χαρακτήρα που απαιτήθηκαν για να δημιουργηθεί η φυλή ήταν πολλές. Αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει σε βάθος εκατοντάδων χρόνων αλλά ιδιαίτερα ταχύτατα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι πρώτες ιστορικές αναφορές σε σκύλο τύπου "μπουλντογκ" έγιναν το 1632 ως ζώα που συμμετείχαν σε μάχες με ταύρους. Η ράτσα κινδύνεψε να αφανιστεί μετά την απαγόρευση της συμμετοχής των ζώων σε τέτοιου είδους μάχες το 1802. Αργότερα, τη δεκαετία του 1830 αρχίζει μια προσπάθεια διάσωσης της φυλής από μια αρκετά μικρή ομάδα 68 σκύλων. Αρχικά, η φυλή είχε λιγότερο χονδροδυστροφικά χαρακτηριστικά, μεγαλύτερο μέγεθος, καθόλου ζαρωμένο δέρμα, μακρύτερο ρύγχος και μακριά ουρά. Όμως, με την ταχύτατη και ανεξέλεγκτη εκτροφή, η εικόνα που παρουσιάζεται στον καθρέφτη ενός μπουλντογκ σήμερα είναι μάλλον ντροπιαστική. Έντονα χονδροδυστροφικός σκελετός, σχεδόν ανύπαρκτο ρύγχος, απίστευτα ζαρωμένο δέρμα, προγναθικό στόμα, κλειστά ρουθούνια, σωρός από αναπνευστικά προβλήματα που του καθυστούν δύσκολη και βασανιστική την αναπνοή, μυοσκελετικά προβλήματα, αλλεργίες και δερματικά προβλήματα, ανικανότητα στο ζευγάρωμα και στον τοκετό, είναι μερικές από τις προειδοποιήσεις της φύσης ότι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο.
Δυστυχώς όμως, η δημοτικότητα δεν συμβαδίζει με την υγεία και έχει ασκηθεί επανειλημμένα ισχυρή πίεση από την επιστημονική κοινότητα προς τους εκτροφείς, να μετριάσουν τις φυσικές αλλαγές στην εμφάνιση της φυλής ώστε να είναι συμβατές με την υγεία και την ευζωία του ζώου. Ο αρχικός μικρός πληθυσμός ζώων που επιλέχτηκε για τη δημιουργία της φυλής, οι επανειλημμένες αιμομιξίες (inbreeding), η εντατική και ανεξέλεκτη εκτροφή τους τα τελευταία χρόνια (overbreeding) αλλά και η "τάση μόδας" που απαιτεί ζαρωμένα δέρματα και παραμορφωμένα πρόσωπα έχει βυθίσει τη φυλή σε ένα γονιδιακό τέλμα, ασύμβατο με τη ζωή. Έτσι, από την μια περιορίστηκε η γονιδιακή δεξαμενή της ράτσας και από την άλλη συσσώρεύτηκαν παθολογικές μεταλλάξεις στο γονιδίωμα της. Σύμφωνα με την έρευνα, έχει περιοριστεί η ποικιλομορφία ακόμα και σε πολύ "ζωτικές περιοχές" του γονιδιώματος όπως για παράδειγμα οι περιοχές που εκφράζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που εξηγεί τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αλλεργιών που παρουσιάζει η φυλή τα τελευταία χρόνια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο πλέον να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας με επιλεκτική διασταύρωση σκύλων της φυλής αυτής. Έτσι, μια ομάδα Ελβετών επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την ποικιλομορφία της φυλής άρχισαν επιλεγμένες διασταυρώσεις των αγγλικών μπουλντόγκ με μια άλλη ράτσα, το "παλιό αγγλικό μπουλντόγκ".
Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, πολλοί ασυνείδητοι εκτροφείς και ιδιοκτήτες επιμένουν στη διασταύρωση μπουλντογκ ακόμα κι αν τα σκυλιά τους πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα, ακόμα κι αν τα σκυλιά τους δεν μπορούν να ζευγαρώσουν παρά μόνο με τεχνητή σπερματέγχυση.
Η επιστημονική κοινότητα, φωνάζει για ακόμα μια φορά, πλέον με αποδεικτικά στοιχεία, ότι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο. Η μανιώδης και ανεξέλεγκτη εκτροφή σκύλων από ασυνείδητους εκτροφείς, η έλλειψη θέσπισης περιοριστικών νόμων στην εκτροφή και πώληση ζώων, αλλά και η απουσία κριτηρίων υγείας από στις εκθέσεις ζώων (dog show) θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα στον αφανισμό όλου του "υγιή" γονιδιώματος των φυλών. Τα αγγλικά μπουλντόγκ είναι μόνο ένα παράδειγμα, αυτό που μελετήθηκε! Πολύ πιθανόν κι άλλες φυλές να βρίσκονται σε αντίστοιχο γονιδιακό αδιέξοδο.
Κλείνοντας, ξεκαθαρίζω την δική μου άποψη η οποία είναι σαφής και ταυτίζεται με την άποψη της επιστημονικής κοινότητας:
"No dog breed has ever been improved by the capricious and arbitrary decision that a shorter or longer or flatter or bigger or smaller or curlier ‘whatever’ is better. Condemning a dog to a lifetime of suffering for the sake of looks is not an improvement; it is torture.”
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Canine Genetics and Epidemiology στις 29 Ιουλίου 2016.
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM
Tuesday, August 2, 2016
5 Τρόποι να ελέγξετε την τριχόπτωση στο σκύλο ή στη γάτα σας
Βούρτσισμα - Χτένισμα
Ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείται από την έντονη τριχόπτωση του κατοικιδίου σας είναι το καθημερινό χτένισμα. Με το χτένισμα όλες οι νεκρές τρίχες μαζεύονται στη βούρτσα με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα των τριχών που αφήνει το κατοικίδιο σας μέσα στο σπίτι. Επίσης, το χτένισμα βοηθάει στην καλή αιμάτωση του δέρματος, άρα και στην καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από την τρίχα. Το τρίχωμα θα αρχίσει να γίνεται πιο λύο και λαμπερό. Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά στη μέρα σας για ένα καλό χτένισμα στο ζώο σας!
Αποφύγετε τα σπιτικά φαγητά και προτιμήστε τη ξηρή τροφή έτσι ώστε ο σκύλος ή η γάτα σας να έχει ισορροπημένη διατροφή. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών ή ιχνοστοιχίων στην διατροφή επηρεάζει την υγεία του δέρματος και του τριχώματος. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ζωοτροφών. Είναι σημαντικό να βρείτε την κατάλληλη τροφή που ταιριάζει στο δικό σας κατοικίδιο, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του. Επίσης, υπάρχουν ειδικές τροφές για ζώα με ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες. Προτιμήστε ειδικές τροφές για ζώα που κυοφορούν ή θηλάζουν γιατί ο οργανισμός τους έχει αυξημένες ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, μην το παρακάνετε με τις "λιχουδιές".
Μπάνιο
Το μπάνιο βοηθά να απομακρυνθούν οι νεκρές τρίχες που μελλοντικά θα πέσουν. Σημαντικό είναι να γίνεται με σαμπουάν για σκύλους, το νερό να έιναι χλιαρό, να απομακρύνονται καλά οι σαπουνιές και το στέγνωμα να γίνεται με χλιαρό αέρα εξ αποστάσεως.
Αποπαρασίτωση
Απαλαγείτε από τους ψύλλους και τα υπόλοιπα παράσιτα που προκαλούν κνησμό και αυξημένη τριχόπτωση στο ζώο σας. Φροντίστε για τη σωστή αποπαρασίτωση του κατοικιδίου σας!
Stress
Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο, αλλά τα ζώα στρεσάρονται όπως κι οι άνθρωποι. Ενώ στους ανθρώπους μπορούμε συχνά να το αναγνωρίσουμε, στα ζώα είναι πολύ δύσκολο και συχνά επηρεάζει την τριχόπτωση και την υγεία τους γενικότερα. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν στρες στα κατοικίδια όπως αποχωρισμός από το αφεντικό του, αλλαγή χώρου, νέα μέλη στην οικογένεια, καινούγια ζώα στο σπίτι, ανοία, εγκατάλειψη κ.α. Περιορίστε το στρες του τετράποδου φίλου σας (βόλτες, παιχνίδια στο σπίτι κ.α.) και προσφέρετε του μια πιο ήρεμη και σταθερή καθημερινότητα!
Περισσότερες πληροφορίες για την τριχόπτωση του σκύλου και της γάτας: https://petsvibe.blogspot.com.cy/2016/07/8.html
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM